Til alle fotballpappaer,

Det virker kanskje bakvendt, men i dag, på selveste kvinnedagen, ønsker jeg å gi en applaus til alle fotballpappaene i Norge. Fotballpappaer som jeg synes har fått et litt ufortjent dårlig rykte.

Det finnes 1844 fotballklubber i Norge som driver til sammen cirka 28 000 fotballag for barn og ungdom. Lag som skal ha meningsfylte og utviklende treninger hele året, spille kamper og turneringer, og delta på dugnader. Spillerne på disse lagene skal få tilpasset og individuell oppfølging for best mulig ferdighetsutvikling, samtidig som det skal bygges fellesskap og godt lagmiljø. Det skal huskes på isposer, plaster og ekstra leggskinn (fordi det alltid er minst én spiller som har glemt sine). Det skal oppmuntres og heies på både egne spillere, dommere og motstandere, selv når laget ligger under 0-10.  Spillernes foreldre skal få god og tilstrekkelig informasjon om treninger, kamper og begrunnelse for at det ble fire minutter mindre spilletid på enkelte denne kampen. Tallenes tale er klar. Alt dette kunne i dag ikke skjedd uten en gjeng med enestående og engasjerte fotballpappaer!!

Jeg har drevet med fotball som spiller og trener i bortimot 30 år, og med unntak av ytterst få, har alle fotballpappaene jeg har møtt vært opptatt av å fremme fotballglede, uavhengig av ferdighetsnivå. Så uten fotballpappaene stopper fotball-Norge. La det ikke være noen tvil om det.

Det jeg likevel håper, er at jeg i fremtiden får med meg flere fotballmammaer. Gjerne som lagledere, kasserere og dugnadsansvarlige, men også som trenere, utviklingssjefer og styreledere. Det er lenge siden norske jenter begynte å spille fotball, og norsk kvinnefotball har nok av sportslige meritter å vise til. I en utfordrende klubbhverdag der de fleste i støtteapparatet som regel må fylle flere verv og funksjoner, er det mye fotballmammaer kan bidra med.   

Derfor har jeg en oppfordring til alle flinke fotballpappaer; ta godt imot fotballmammaene når de melder seg. De har garantert det samme målet som dere, å gjøre fotball gøy for flest mulig, lengst mulig. Dessuten vil alltid være like rund for både jenter og gutter, uansett hvordan vi vrir og vender på det.