Foto: Knut G. Bjervas

Etter ti minutter i første ekstraomgang fikk Enga frispark på 16-metersstreken. Det satte Herman Stengel i mål, like under tverrliggeren. Til tross for mange store målsjanser, blant annet satte Torgeir Fredriksen (2) like over mål (bildet) maktet ikke Ørn å få ballen i mål og dermed måtte skuffa Ørnspillere vinke farvel til Ullevaal.
– Jeg vil gjerne gratulere det unge Ørnlaget med innsatsen. De gjorde det vanskelig for oss, og dette var en kamp vi lett kunne tapt, sa en lettet VIF-trener Ronny Deila etter kampen.

Ørn endte på delt 17. plass i cupen i år, den beste plasseringa i cupen siden 2003. Da vant Ørn 2-1 over Odd Grenland i Skien i 3. runde, mens det ble bråstopp i 4. runde med 1-3 mot Bodø Glimt i Lystlunden.

Etter at fantastisk dugnadsinnsats med styreleder Kjetil Ramberg som dyktig administrator, kunne Ørn invitere til fotballfest. i løpet av fem korte planleggingsdager var alt på plass og vel 2300 tilskuere kranset banen.
Mens publikum var i ferd med å fylle tribunen, sang Glenn Tharaldsen sine kjente Ørnsanger fra taket på speakerbua.
Og hvilken fotballfest de fikk være med på - det eneste som manglet var en Ørnscoring – eller to.

Mest fornøyd

Ørntrener Kjell Andre Thu hadde delte følelser etter kampen.
– For det første er jeg veldig stolt over gutta i dag, og det er fantastisk å være leder for en sånn gjeng. Gutta går av banen og er veldig skuffa over å ha tapt mot Enga, og det syns jeg sier mye. Jeg syns vi er veldig gode i lange perioder. Vi er solide defensivt, tør å spille fotball og er farlige på kontringer. Vi skapte mange store målsjanser, og det eneste som manglet var egentlig scoringene. Det var selvsagt bittert å tape, men Selv om det er tøft kampprogram, er det mye læring i å møte gode lag, og kampen i dag viste at vi har noe høyere opp å gjøre. Det var en veldig kul match å se på, og jeg håper mange av de som kom, ønsker å se oss igjen i serien, sier Ørntreneren.


Trenerduoen Thu og Bergman takker kaptein Knutsen og Alen Patros for innsatsen
Bilder: Knut G. Bjerva

Letta trener
Vålerengatrener Ronny Deila trengte ekstraomganger som Godset-trener for tre år siden, og var lettet etter seieren.
– Ja, jeg husker den kampen i 2014, og i tillegg spilte jeg for Odd da vi røyk ut i cupen i 2003, så Ørn har skapt mye problemer for meg. Derfor var det kanskje litt dristig at vi sparte en del spillere i dag, på grunn av et tøft kampprogram. Vi måtte jo sende innpå både Tollås Nation, Grindeheim og Finne, og kom oss så vidt videre. Vi møtte veldig tøff motstand i dag, og det unge Ørnlaget har all ære av innsatsen. De gjorde det vanskelig for oss, og dette var en kamp vi lett kunne tapt. Vi møtte et lag som var godt organisert, som ønsket å spille fotball, og som hadde nok sjanser til å score flere mål. Selv om vi også hadde flere store sjanser, er jeg veldig glad for at vi fikk en scoring til slutt, sa Vålerengatreneren som var ikke var like fornøyd med egne spilleres prestasjoner.

Vålerenga roterte en del på laget og hvilte en del spillere fra kampen mot RBK på søndag. Men med tanke på at rekruttlaget til Enga spiller i divisjonen over Ørn, var divisjonsforskjellen lite synlig i Lystlunden.


Christian Grindheim kom inn etter hvert, men sleit mot Alex Kraviec.

Det var Vålerenga som åpna best, og kom til et par brukbare sjanser det første kvarteret. Men etter hvert kom Ørn mer med i kampen. Den største sjansen før pause hadde Chidera Ejukeda han kom aleine Ørnkeeper Miguel Vieira, men sistnevnte kom perfekt ut og reddet mesterlig.

Etter hvilen
Det var Ørn som fikk de to største mulighetene rett etter pause. Først slo Thomas Utter Jensen et perfekt innlegg til høyreback Torgeir Fredriksen, på bakre stolpe, men skuddet gikk like over. Minuttet seinere var Fredriksen tilrettelegger etter å ha kommet seg til dødlinja, men Alen Patros satte innlegget like over. Slike muligheter må man score på dersom man skal slå et eliteserielag.


Både Håvard Hettervik og Alen Patros var gode mot VIF.

Vålerenga ville helst ikke ha straffekonkurranse og etter en time kom både Christian Grindheim og Bård Finne på banen, uten at det skremte Ørnspillerne.
Ti minutter før ordinær tid, slo Lasse Bransdal et god innlegg fra dødlinja, men Enga fikk klarert.
Bare minuttet seinere kom innbytter Alex Kraviec seg fri etter å dratt seg forbi to motstandere, men skuddet gikk en halvmeter på utsida. Like før slutt var venstreback Trym Bergan Solli nær ved å avgjøre fra kort hold, men ballen endte igjen like utenfor.
Dermed var det uavgjort etter 90 minutter og det var klart for ekstraomganger.


Det var en del slitne Ørnbein etter ordinær tid.

Avgjørelsen
Snaue ti minutter ut i første ekstraomgang fikk Vålerenga et frispark, som Alex Kraviec var svært uenig i.
– Jeg var ikke borti spilleren engang, og syns det var veldig ufortjent at dommeren blåste frispark. Spesielt kjedelig var det at de scoret på det frisparket, sier Kraviec som stadig utfordret motstanderne med sitt uforutsigbare og gode spill.
Frisparket fra litt på kanten av 16-meteren satte «selvsagt» Herman Stengel helt oppunder tverrliggeren, utagbart for keeper Vieira. Mange lag ville latt seg knekke av et mål så seint i kampen, men Ørngutta gir seg aldri.

Like etter scoringa fikk 18-årige Kraviec nok en mulighet, men på innlegget fra Lasse Bransdal ble ha forstyrret/hektet nok i skuddøyeblikket til at ballen gikk utenfor.
Også Trym Bergan Solli fikk en stor mulighet, men han fikk ikke helt treff på innlegget fra høyrekanten.
Helt mot slutten av kampen fikk først kaptein Thomas Knutsen kjempetreff fra 30 meter, men VIF-keeperen reddet. Og Alex Kraviec, avsluttet kampen med et innlegg/skudd som ble reddet på streken.

Dermed var kampen over, Ørn ute av cupen, men vel 2000 tilskuere i Lystlunden hadde fått en flott og minneverdig fotballopplevelse.

Roser ungkalvene
Kaptein Thomas Knutsen var full av ros til sine lagkamerater.
– Jeg er vanvittig fornøyd med innsatsen gutta legger ned. De fleste på laget er jo ungkalver gir alt, og så har du meg og Alen (Patros) som er litt mer erfarne okser. I perioder holder vi på ballen og spiller god fotball mot et Eliteserielag, så selv om det er utrolig surt å tape en sånn kamp, må vi ta med oss den gode opplevelsen og at det kom så mye folk som støtta oss, sier Ørnkapteinen.


Ørnkeeper Miguel Vieira var meget god mot Enga.

Ørn beste
Det var mange som fortjente Pizzanini-pizza etter kampen mot Vålerenga, men keeper Miguel Vieira fikk flest stemmer i juryen. Hele bakckrekka med Thomas Knutsen som sjef, og midtstopperkollega Håvard Hettervik som nestkommanderende, leverte solid. Sidebackene Fredriksen og Bergan Solli leverte både sugende løp framover og trygt backspill bakover. På midtbanen leverte igjen nylig uttatte G18-landslagsspilleren Adnan Hadzic en solid kamp, sammen med Artan Brovina. Og på kantene slo Thomas Utter Jensen gode innlegg, og Alen Patros løp til krampa tok ham etter 90 minutter. Framme var Niklas Haakenstad og Lasse Bransdal gode som «førsteforsvarere», og var også giftige på Ørnskontringer.
Vi har allerede nevnt innbytter Alex Kraviec som må være et mareritt å møte for enhver forsvarsspiller, uansett divisjon.


Adnan Hadzic og Thomas Utter Jensen rusler skuffa av banen, men kan være godt fornøyd med egen og lagets innsats.

Til slutt vil vi nevne trenerduoen Kjell Andre Thu og Trym Bergman som traff perfekt med kampplanen og som virker å ha komplimentære ferdigheter som har hevet Ørnlaget mange hakk denne sesongen.

Ørns neste kamp er borte mot Godset2 2. pinsedag kl. 19.00.
Neste hjemmekamp er mot Odd3 mandag 12. juni kl. 19.00.

Du kan se vel 100 av Knut G. Bjervas bilder fra kampen HER.

Som en kuriositet kan vi nevne at dersom Ørn hadde vunnet mot Vålerenga, ville laget møtt Elverum i Lystlunden. Det var veldig nære, men akk så langt i fra.

Kampfakta 3. runde NM 31.5.17
Ørn Horten – Vålerenga 1-0 (0-0) (0-0)
Lystlunden stadion – 2271 tilskuere
Dommer: Christian Moen, Løvenstad
Mål:
0-1 Herman Stengel (99)
Gule kort: Adnan Hadzic, Ørn og Henrik Kjelsrud Johansen, VIF

Ørn Hortens lag:
Miguel Vieira
Torgeir Fredriksen
Thomas Knutsen
Håvard Hettervik
Trym Bergan Solli
Alen Patros (Joachim W. Hoff fra 91.)
Artan Brovina (Alex Krawiec fra 65.)
Adnan Hadzic
Thomas Utter Jensen
Niklas Haakenstad (Jens-Erik Johansen fra 81)
Lasse Bransdal