På Facebooksida «Norsk fotball - historie og statistikk», har Tron Espeli lagt ut en artikkel om Ørns siste periode på øverste nivå i norsk fotball. Mye av dette er kjent stoff fra Ørns jubileumsbok i 2004, men det fortjener å bli sett på med nye øyne – og med nytt tastatur.

Her er Tron Espelis artikkel om Ørn i norsk toppfotball:

For Reidar Dørum er årstallet 1950 ganske misvisende. Han spilte ingen av vårkampene i Hovedseriesesongen 1949/50, men ble likevel seriens toppscorer etter sine 13 mål fra høstkampene i 1949!

Reidar "Tippen" Dørum er tidenes suverene toppscorer i Ørn, selv om helseproblemer holdt ham borte fra fotballen i mange år fra 1950 og fremover. Sammen med ungguttene Bjørn Odmar Andersen og Ivar Mjøberg var han en nøkkelspiller i Ørns målfarlige angrep som sørget for at Hortensklubben i 1961 vendte tilbake til Hovedserien som vinner av en opprykksthriller med Sarpsborg, Moss og Pors i Landsdelsseriens avdeling Østland Søndre, etter at laget scoret 22 mål i de seks vårkampene og vant dem alle.

Landslagsspillerne Harry Boye Karlsen, Per Bjørnø og Per Bredesen (norsk fotballs nye vidunderbarn) la, sammen med Reidar Dørums målteft, hovedgrunnlaget for at Ørn høsten 1949 utfordret favorittene Sparta og FFK i jakten på seieren i avdeling B av Hovedserien. B-landslagsspilleren Odmar Andersen (far til Bjørn Odmar) og den tidligere Lyn-spilleren Loyd Pettersen (som skulle bli seriemester for FFK i 1952) var andre sentrale spillere i hver sin lagdel. Selv uten toppscorer Dørum fikk Ørn en flying start på vårsesongen 1950, da Oddvar "Brumle" Johansen (Been) ble tremålsscorer i 4-0 seieren mot Strømmen i åpningskampen. Dermed var det klart for toppoppgjør mot Fredrikstad i Lystlunden 7. mai. Ørn toppet tabellen sammen med Sparta: Lagene hadde samme antall poeng og samme målforskjell, men Ørn hadde scoret flest mål. Sarpsborglaget hadde imidlertid fortsatt en hengekamp til gode. Dét hadde også FFK, som lå t poeng bak.

Hjemmesupporterne blant de over 7000 tilskuerne (publikumsrekord) hadde nok sett frem til kampen med blandede forventninger. I høstsesongen hadde Ørn bare tapt to kamper: Først et ettmålstap i bortekampen mot Sparta, men så ble laget feid av banen med ufattelige 0-8 i Fredrikstad! Lenge så det ut til å bli revansj i Lystlunden. Ørn ledet 1-0 ved pause, og etter FFK-utligning tok Ørn igjen ledelsen med en scoring av Oddvar "Brumle" Johansen (Been). Men så sørget landslagsspillerne Bjørn Spydevold og Henry Johannessen for FFK-seier med hvert sitt mål. Dette ble avgjørende for at FFK vant avdelingen foran Sparta, før det ble et overraskende tap for Fram i seriefinalen på forsommeren. For Ørn ble det tap også i de tre neste seriekampene, og laget endte på tredjeplass i avdelingen. Hverken før eller senere har klubben vært like nær toppen i det norske seriesystemet som denne maidagen for 70 år siden.

Ørns A-lag i 1950 - uten Tippen: Odmar Andersen, Per Bredesen, Sigurd Olsen, Finn Johansen (Jeppe), Harry Boye Karlsen, Fritz Kristoffersen, Per Bjørnø, Ragnar Bjerke, Thorleif Nilsen, Thor Hansen, Åge Kopstad.

Ørn beholdt plassen i Hovedserien ytterligere én sesong, men rykket ned våren 1952 da Per Bredesen forlot klubben og startet sitt italienske proffeventyr i Lazio.

Ti år senere spilte Ørn igjen Hovedseriekamp på Fredrikstad stadion, for første gang siden 0-8 tapet høsten 1949. Dette var i den nest siste av 30 serierunder i "maratonserien" 1961/62. Fredrikstad lå på annenplass, og med tre poeng opp til Brann var det fortsatt et ørlite håp om et nytt seriemesterskap. Ørn hadde lenge ligget helt sist på tabellen, men etter at Per Bredesen var kommet tilbake i vårsesongen, vanket det en og annen seier. I den første kampen etter sommerferiepausen ble det en overraskende seier (den tredje på 22 kamper!) over fjorårets seriefinalist Eik i Tønsberg: For hjemmelaget innebar dette at avstanden opp til den viktige 8. plassen som ville sikre spill i den nye 10-klubbsserien, begynte å se håpløst stor ut. For Ørn betød seieren at de kunne overlate sisteplassen på tabellen til Larvik Turn, laget de skulle møte i neste serierunde. Selv om dette var et bunnoppgjør, ble det en smått historisk kamp: Ørn vant 5-2, og Reidar "Tippen" Dørum stod bak alle Ørns fem mål – mer enn 12 år etter at han var blitt toppscorer i Hovedserien – og som da med Per Bredesen og Oddvar "Brumle" Johansen (nå under navnet Oddvar Been) blant sine medspillere! Ørn tapte fire av sine fem  neste kamper, og på Fredrikstad Stadion tok FFK oppskriftsmessig ledelsen. Men så overtok Per Bredesen showet: Tre scoringer og to målgivende pasninger, og 5-1 til Ørn! I siste serierunde ble det 3-0 over Rosenborg i Lystlunden.

Ørn fant ikke tilbake seiersmelodien som 2. divisjonslag, og etter tre sesongers nedrykkskamp ble klubben i 1965 degradert til 3. divisjon. Når fotballsesongen 2020 omsider kommer i gang, befinner Ørn seg på nivå 4 i seriesystemet. 70 år er gått siden klubben hadde toppscoreren i 1. divisjon. For 100 år siden ble klubben norgesmester for første gang, og det er 90 år siden Ørn tok sitt fjerde og hittil siste cupmesterskap – i samme år som Per Bredesen ble født. Kanskje gir det grunn til optimisme i dette mangfoldige jubileumsåret at det er 20 år siden siste Ørnopprykk, til nivå 2 etter seier på bortemålsregelen i play-off mot Lillehammer.