HØRINGSSVARET ER SOM FØLGER

Screenshot+2021-09-16+at+13.46.11.jpg

FK Ørn Horten jobbet i fjor iherdig med å få revitalisert den gamle utviklingsplanen fra 2007 for Lystlunden idrettspark. Nå har Horten kommune kommet ut med første høringsutkast av en Helhetlig utviklingsplan for Lystlunden idrettspark der brukerne av uteanlegget (Sportsklubben Falk , FK Ørn Horten, Horten Rugby Klubb og Horten vgs.) fikk frist til 15. september med å komme med et høringssvar. Nå blir det et felles møte med Horten kommune og brukere, før dette skal opp til politisk behandling. Horten idrettsråd skal også inn med en uttalelse. Høringssvaret er følgende:

 

HØRINGSSVAR PÅ HELHETLIG UTVIKLINGSPLAN FOR LYSTLUNDEN IDRETTSPARK
Vi viser til utsendt høringsutkast og oversender her vårt høringssvar. Vi er veldig fornøyd med at en utviklingsplan for Lystlunden idrettspark igjen har fokus og på ny oppe til politisk behandling.

 

OPPSUMMERT
Vi har påpekt suksessivt noen konkrete momenter til de ulike kapitlene i høringsutkastet (side 2-4). Dernest presenterer vi vårt høringssvar til utviklingsplanen (fra side 5). Fra høringssvaret trekker vi frem følgende viktige momenter:

·      Rehabilitering av Lystlunden KG med undervarme. Dagens kunstgressbane er mye på overtid og må byttes ut i 2022.

·      Prosjektering og rehabilitering av ny Lystlunden stadion. Gitt en investeringskostnad på 25 mill inkl mva, vil dette gi et investeringsbehov på 15 mill etter fradrag for mva kompensa-sjon og tippemidler. Vi har tatt inn 30 mill i investeringskostnaden i tråd med kommunens oversikt. Prosjektering og plan bør ta stilling til at et nytt tribuneanlegg/garderober/spesial-funksjoner er ferdigstilt ved sesongstart 2024 – forutsatt politisk(e) vedtak. Et rehabiliterings-prosjekt må ta høyde for de retningslinjer og krav til infrastruktur og anlegg som til enhver tid foreligger fra NFF.

 

Nytt stadionur/tavle må på plass våren 2022.

Manuell vanningsløsning på stadion med to vannslanger er på plass, men det er behov for å se på andre løsninger som forenkler vanning av banen frem til nytt anlegg er på plass. 

 

·      Banelys. For å øke kapasiteten utover høsten på gressfeltene, samt lysmaster på stadion. Lysmastene i senter (midten) på langsidene til stadion må fjernes, og lyskildene flyttes til mastene i hjørnet.

·      Plan for parkering og ferdsel (tilskuere, spillerbuss, TV, ambulanse, politi). 

·      Plan for sponsor/promotering.

·      Plan for skilting.

·      Verdens nordligste futsalbane/anlegg.

INNLEDENDE KOMMENTARER TIL HØRINGSUTKASTET
Vi ser av høringsutkastet at det ligger inne noen mindre mangler, feil og svakheter. Det er også vanskelig for de som ikke har inngående kjennskap til idrettsparken å få en god oversikt over anlegget og dets innhold og fasiliteter. Kanalbanen og Ørnfeltet er nevnt innledningsvis, men er ikke presentert visuelt i en plantegning. Den plantegning som er presentert (pkt 6.1) er kun fra anlegget på sørsiden av Strandpromenaden, til tross for 3 mill er tatt inn i den økonomiske oversikten til rehabilitering Kanal-bane. Vi savner også konkrete tiltak for Kanalbanen og Ørnfeltet. I dag er kapasiteten og potensialet langt høyere enn hva man i dag tar ut av dette området.

 

Pkt 1 Bakgrunn
I tilknytning til å beskrive anlegget, bør man som nevnt over legge inn en plantegning som viser hele Lystlunden idrettspark slik den fremstår som i dag, samt hva de ulike arealområdene er regulert som (og til hvilket formål). Spesielt viktig ift Kanalbanen og Ørnfeltet som i dag er regulert til friområde og ikke til idrettsanlegg. Skissen under er et eksempel på baneinndeling og avviker noe fra inndelingen i 2021. I dag har man på gressfeltet tre 7-er baner, en stk 11-er bane (som også kan brukes til 9-er bane) og 4 stk 5-er baner. Dette supplert med 3 stk mobile 3-er baner.

Fig 1 Et alternativ løsning til banefordeling & Fig 2 Utklipp fra arealplanen

Fig 1 Et alternativ løsning til banefordeling & Fig 2 Utklipp fra arealplanen

Utendørsanlegget består av stadion med 1 kunstgressbane (stor 11-er på 67x105m) inkl undervarme, 1 kunstgressbane (liten 11-er på 60x100m), 1 naturgressbane for rugby (Kanalbanen) og 2 felt med natur-gress (gressfelt sør mot Horten havn og Ørnfeltet).

Innendørsanlegget består av Hortenshallen (felles garderober med utendørsaktiviteten, kiosk og kantine-arealer) og Lystlunden Arena (dobbelt håndballbane, spinning, treningsrom, kiosk).

Pkt 3 Mål
Vi savner her ulike mål for selve utviklingsplanen. Dette kunne vært presentert med hovedmål og under-liggende delmål. Vi savner også her hvordan Lystlunden idrettspark er knyttet opp i forhold til overordet kommuneplan/delplaner. Vi har her kommunedelplan for Horten sentrum, kommuneplanens samfunns-del, kommuneplanens arealdel, samt kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet. Som eksempel frem-går det i arealplanen at ett av tre hovedmål er å styrke folkehelsen, og folkehelse har et eget avsnitt i kommuneplanens samfunnsdel. Vi savner også hvordan man skal knytte Lystlunden idrettspark sammen med parken for øvrig og hvordan man skal kunne legge til rette for andre aktiviteter, kultur og arrange-menter (turn, korps etc.). I forslag til kommuneplanens arealdel 2019-2031 fremgår parken og Lystlunden idrettspark som «den grønne lungen» (parkliv, idrett og rekreasjon). Vi savner også noe rundt hva en oppgradert idrettspark kan bety for bostedsattraktivitet, nye innflyttere, rekruttering for idretten, utligning av sosial ulikhet, etc. Vi mener at denne planen fortjener et mer omfattet punkt 3, og ikke kun en målsetning om legge til rette for optimal utnyttelse av arealene – gitt at dette er en helhetlig utviklingsplan.

 

Pkt 4 Vurderinger
I avsnitt 4 viser det her til vinteråpne anlegg. Utfordringen er helårs og ikke kun knyttet til vinterhalvåret da Hortenshallen og Lystlunden Arena har aktiviteter gjennom hele året, som uteaktiviteten. Tidligere var det forskjeller mellom vinter og sommeridretter. Nå er dette skillet tilnærmet visket ut for de fleste idretter.

 

Pkt 5.1 Status for fotball
Siste kulepunkt. Det bør opplyses i planen at ved enkelte arrangementer (eksempelvis herrekamp 3. divisjon) på hovedbanen, blir garderobeanlegget stengt for annen bruk. Dvs aktiviteter i Hortenshallen står da uten garderober i den tiden arrangementet pågår. Dette er nevnt i noen grad, men bør presiseres.

 

Pkt 5.2 Status for Rugby
Fjerde kulepunkt. Horten kommune har ikke tillatt å kritte opp linjer for fotball. Vi har prøvd å se på løsninger som å bruke ulike krittfarge for å skille fotball og rugby, uten at det har ført frem. Kanalbanen er derfor i liten grad tilrettelagt for fotballaktivitet.

 

Pkt 5.5 Drift av dagens anlegg
Det bør fremkomme at årsverk til utendørs banedrift også brukes innenfor området park/øvrig grønt-areal.

 

Pkt 6 Fremtidige behov
Vi savner flere alternativer og plantegninger på ulike løsninger. Høringsutkastet trekker frem trikseplass/ ballvegg, etc. Vi kan supplere med fotballbordtennis, fastmontert 3-er bane, etc. Det er under punkt 9 Økonomi tatt inn 8 mill til nærmiljøanlegg/småanlegg, men det burde vært gjort mer i planen for å visualisere dette, til tross for at dette kanskje er tenkt inn senere ved et forprosjekt.

Kanalbanen er veldig begrenset til rugby, så den er derfor veldig lite disponert av fotballen. Derfor blir utvikling av Ørnfeltet svært viktig. I pkt 6.9. er Kanalbanen nevnt, men ikke Ørnfeltet. Vi savner tiltak for dette feltet. Som dere er kjent med har FK Ørn Horten arbeidet med noen planer for Ørnfeltet og foreløpig benevnt dette som Kanalen aktivitetspark. Vi kommer tilbake til dette i høringssvaret under.

Pkt 9 Økonomi
Økonomioversikten har tatt inn for store investeringskostnader i oversikten. 30 mill for tribune, garde-rober, spesialrom/fasiliteter og lager ligger også inne i de 50 mill for Idrettens hus. Man må enten ta ut 30 eller 50 mill fra oversikten. Dette påvirker også spillemidler, samt finanskostnadene. Gitt det politiske vedtaket om forprosjektet Idrettens hus, blir det riktig å ta ut 50 mill. Sluttsummen tas ned tilsvarende, og spillemidler korrigeres noe ned (4-5 mill jfr tidligere sak om Idrettens hus). Alternativ 1 og 2 kommer da ut med en sluttsum på hhv 65 mill og 40 mill etter fratrekk for spillemidler.

Ellers er det i oversikten kun rehabilitering av kanalbanen (3 mill), og her må også Ørnfeltet inn (evt da også inn med en liten investeringskostnad), så fremt dette ikke inkluderes i de eksisterende 3 mill.

Horten kommune har bekreftet at beløpene er inkludert mva. Dette må fremgå i den økonomiske oversikten. Dette er viktig for å synliggjøre mva kompensasjonen i oversikten, som igjen vil være en viktig finansieringskilde sammen med spillemidlene.

Fig 3 Privat bilde fra Hjørring (Dana cup 2019) som et eksempel for å visualisere ulike løsninger

Fig 3 Privat bilde fra Hjørring (Dana cup 2019) som et eksempel for å visualisere ulike løsninger

HØRINGSSVAR
Gitt at dette skal være en helhetlig utviklingsplan er høringsutkastet slik det nå ligger noe mangelfull og begrenset. Vi har trukket frem flere momenter under spesielt punkt 3 Mål som vi mener burde vært tatt inn da de er viktige for å se nettopp helheten (negative og positive sider, sammenhenger, o.l.). Slik utviklingsplanen nå ligger blir dette kun en investerings-/tiltaksplan.

 

BEHOV

Generelt

Ørn Horten (og fotballen i Lystlunden for øvrig) har et stort behov for flere helårs spilleflater, med undervarme. Derfor kan vi ikke støtte alternativ 1 med en skøytebane. En skøytebane vil ta kapasiteten fra fotballen i den årstiden utfordringen i dag er størst. Gitt tidligere politiske vedtak om ikke støtte KIGE-prosjektet, bevilgede midler til skøytebane i Lystlunden (2,8 mill), oppgraderinger av Meier-arena i Tønsberg, skøyteis på Lillås skole og Nykirke, mener vi at det er lite hensiktsmessig å vurdere et stort isprosjekt i Lystlunden. Dette er også tråd med våre tidligere høringssvar i forhold til KIGE.

Forutsatt at KIGE prosjektet er ute, ser vi at vi kommer i mål med 3 stk 11-er baner med undervarme. En ekstra 11-er bane (i tillegg til de to eksisterende) vil gi tilstrekkelig kapasitet. Dette er bygget på ved å fremskrive Hortens befolkningsutvikling. I forbindelse med rehabiliteringen av Lystlunden KG (antagelig gjennomført i 2022), vil det være hensiktsmessig å strekke denne ut det tilgjengelig areal tilsier er mulig. I dag er denne banen på 60 x 100 m. Det er minste tillatte størrelse for en 11-er bane. Det ligger noe potensiale i å strekke denne med et par meter i begge retninger, til eksempelvis 62-102m. Nye kunstgressbaner og undervarme vil gi vilkår for uteidretten i tråd med det inneidretten allerede har.

Det er for øvrig behov for en skiltstrategi for idrettsparken. I dette legger vi forbud, påbud, informasjon, veiledning og vær-varsom skilt. Det kan være hva man ikke skal gjøre, skilt for innkjøring, toalettskilt, etc. Vi mener eksempelvis at hunder ikke skal inn på banene. Senest nå på en G19 kamp den 7. sept. ble det observert en hund som gjorde sitt fornødne på stadion-kunstgresset rett før kampstart.

 

Lystlunden stadion KG

Hovedbanen i idrettsparken har behov for oppgraderinger. Så langt ser det ut til at det beste alternativet er å bygge et helt nytt tribuneanlegg med nye garderober og spesialrom/spesialfunksjoner. Dette argumentert blant annet i rehabiliteringsomfanget, og at sambruk er vanskelig å kombinere. Uteidretten trenger egne garderober. Forprosjektet Idrettens hus som også skulle inneholde noe arealer til idretten/ frivillighet/næringsliv er avsluttet, og er nå videreført i en ny politisk sak som kommer opp i løpet av 2021. Saken skal se nærmere på et nytt tribuneanlegg, garderober og tilliggende spesialfunksjoner. Horten idrettsråd (HI) har kommet med følgende uttalelser:

·       (18. mai 2021) «Lystlunden er hovedarenaen for fotball i kommunen.  Tribune, garderober og servicefunksjoner i Lystlunden holder ikke dagens krav til standard. Horten kommune har som eier av anlegget et medansvar for å oppgradere dette. Kommunen bør vurdere en mulig samlokalisering av idrettens hus/frivillighetens hus og innta en mer aktiv rolle enn å overlate videre framdrift til organisasjonene. HI forventer også at kommunen innarbeider nødvendig oppgradering i sine planer for investeringer til idrettsanlegg. Ut over dette tar Horten idrettsråd kommunens innstilling om å avslutte forprosjektet for idrettens hus/ny tribune i Lustlunden til etterretning».

·       (2. juni 2021, nytt HI styre) «Vi stiller oss bak det tidligere styrets uttalelse, men vil med denne mailen påpeke at Horten kommune må innarbeide nødvendig oppgradering i sin økonomi- og handlingsplan for investering av nytt hovedanlegg Lystlunden, herunder tribune, garderober, service-/spesialfunksjoner og andre nødvendige krav i henhold til NFFs retningslinjer for infrastruktur.»

Etter flyttingen av Horten vgs og etableringen av Lystlunden Arena er de opprinnelige hindringene for innsyn fjernet, og det er derfor behov for å vurdere nye tiltak som hindrer dette. Ved kamparrangementer ser vi nå at det er en del personer som står utenfor og ser kampene, som igjen resulterer i tapte billettinntekter. Slik anlegget nå fremstår er det blitt mer utfordrende å gjennomføre arrangementer, som igjen har økt behovet for vakter og dugnadspersonell.

På grunn av sikkerheten til spillere og tilskuere tok vi kontakt med NFF sentralt og anleggssjef Ole Myhrvold nå denne våren for å få til en befaring av anlegget. Han dokumenterte manglene i egen rapport, som nå er godt kjent. Rapporten er også vedlagt dette høringsutkastet. I rapporten kom det frem krav til sikkerhet som måtte håndteres. Disse avvikene ble raskt håndtert og er i ferd med å bli lukket av kommunen, og ny bortetribune er påbegynt. Plasser for funksjonshemmede er fremdeles en utfordring, og lysmaster som er plassert i senter (midten) av langsidene må håndteres. I det ligger det å fjerne disse og øke lyskildene i lysmastene i hvert hjørne. Lysmastene er til hinder for tilskuere og streaming/filming av kampene.

Ole Myhrvold påpekte også dette med stor slitasje på arrangørstaben og arrangementstrøtthet, utfordringene med innsyn og at anlegget er «bygget inne». I rapporten ble det også presentert vurderinger i forhold til et eventuelt opprykk til PostNord-ligaen (2. divisjon). Da slår det inn ytterligere krav til anlegget. Både i forhold til tribunen, garderober, spesialrom/spesialfunksjoner, vanning og lys. Ved et opprykk og uten at kravene følges opp, vil klubben måtte spille sine hjemmekamper på leid bane utenfor Horten kommune. Her er NFF ufravikelig. Det er mulig å få dispensasjon fra NFF for å spille på dagens anlegg. Dette betinger at investeringsmidler kommer på plass til et nytt anlegg eller til en totalrehabilitering i kommende Økonomi- og handlingsplan for 2022-2025. Dette vil være i tråd med det som ble gjennomført i forbindelse med Falk håndball sitt opprykk til øverste nivå. Investeringsmidler ble tildelt, prosjektet med ny hall ble igangsatt, og Falk håndball herrer fikk lov til å spille i Holtanhallen frem til Lystlunden arena sto ferdig. NFF signaliserer å kunne gi en dispensasjon på to år. 

Vi ser frem til å få mulighet til å bistå til den aktuelle politiske saken på tribuneanlegg/garderober når den kommer senere i høst, men det er fire ting som vi allerede ønsker å spille inn. Dette er:

 

1.     Det vurderes egen hjemmegarderobe for FK Ørn Horten. Alternativt er at det bygges tilliggende rom til en hjemmegarderobe som klubben kan bruke til utstyr (massasjebenk, etc). En egen garde-robe har slik stor verdi at her kan klubben være interessert i en medfinansiering for å få dette til. Det ligger også et sikkerhetsaspekt i det å ha tilgang til egen garderobe.

2.     Det andre er at det bør vurderes i et av alternativene å etablere noe ytterligere areal for idretten/ interessenter. 2-3 kontorer, toalett, et lite møterom, og et enkelt kjøkken/t-kjøkken. Samlet blir dette kanskje et samlet areal på rundt 50 m2. Med utgangspunkt i en leiepris (selvkost) på kr 800-1000 kvm/år vil dette kanskje være interessant for flere. Frivillighetens hus (Meierigården) opererer med en leiepris på kr 600,- til sammenligning.

3.     Vurdere en varmestue med kiosk i 2.etasje med vinduer mot banen.

4.     Selve anleggskonseptet for en ny tribune. Vi fikk ikke mulighet til å spille inn de ulike konseptene i forprosjektet Idrettens hus. Det finnes så mange standardløsninger i dag som vil være langt rimeligere løsninger enn skreddersøm. Det er også et stort utvalg av design. Det er også viktig å vurdere å tilrettelegge for en tredje etasje dersom valgte løsning blir to etasjer, for eksempel til i fremtidig Idrettens hus eller andre idrettslige, offentlige eller private formål.

 

Vi kan eksempelvis trekke frem Hjørring Arena (fig 4) hvor tribunen er løftet en etasje med en idrettshall bak tribunen (her kunne vi tenke oss at dette er Hortenshallen).

Fig 4 Hjørring Arena (Danmark)

Fig 4 Hjørring Arena (Danmark)

Fram stadion (fig 5) som er en tribune og kan bygges ut i flere faser (investeringskostnad på 15 mill eks mva før innredning av 2. etasje, levert av Jarlsberg bygg AS).

Fig 5 Fram stadion

Fig 5 Fram stadion

Kristiansund stadion (fig 6) og Høddvoll stadion (fig 7) som begge er tribuner som er bygget på prinsippet moduler. Modulene bygges på fabrikk og monteres på anlegget. Det finnes mange flere slike eksempler. Ved å ta i bruk tidligere prosjekter og tegninger, vil dette kunne gi betydelige besparelser.

Vi har vært i kontakt med flere klubber som har delt informasjon med oss, og vi har vært i dialog med Modulbygg AS og FH Maskin og Eiendom som er her en leverandør. De sitter nå med to nye prosjekter. Den ene er Salmar Arena (fig 8) som er ny treningsbane for Rosenborg (kamparena for Rosenborg 2). Investeringskostnaden her er 4,5 mill før mva. Vedlagt en enkel presentasjon av løsningen.

Det andre er et nytt anlegg for Lillestrøm Sportsklubb. Sistnevnte vil også kunne bli den nye treningsbanen for landslag fotball herrer, og Lillestrøm er nå i dialog med NFF. Vi kjenner for øvrig også til at de nå også har etablert en dialog med Bodø Glimt i forhold til et ytterligere anlegg.

Fig 6 Kristiansund stadion

Fig 6 Kristiansund stadion

Fig 7 Høddvoll stadion

Fig 7 Høddvoll stadion

Fig 8 Skisse av kommende Salmar Arena

Fig 8 Skisse av kommende Salmar Arena

Vi ønsker også avslutningsvis å trekke frem nye stadion til Stjørdals-Blink (Blink Arena, fig 9) til høringssvaret. Sistnevnte som nå er bygget og ferdigstilt, kom ut med en investeringskostnad på 29 mill før mva (inkl ny kunstgressbane, undervarme, vanningsanlegg og opparbeiding av alle uteområder rundt banen). Se linken https://fb.watch/7pbYOcXsjX/ for å se en timelaps for hele byggeprosessen.

Fig 9 Bilde fra byggingen av Blink Arena, før tribune og overbygg på hovedtribunen kom på plass

Fig 9 Bilde fra byggingen av Blink Arena, før tribune og overbygg på hovedtribunen kom på plass

Vi har bedt om et møte med Modulbygg AS og FH Maskin og Eiendom ila tidlig høst for å se på muligheter. Våre erfaringer fra slike møter vil vi gjerne bidra med inn i det kommende arbeidet rundt ny Lystlunden stadion.

Kanalbanen og Ørnfeltet

Vi har ingen konkrete forslag for Kanalbanen. Det er satt av 3 mill i planen til rehabilitering av banen. Som det ble tidligere nevn hadde det vært ønskelig å få mer informasjon på hvilke konkrete tiltak kommunen tenker inn her. Mulig banelys er tenkt inn her. En bedre gressmatte ville øke kapasiteten for fotballen, men begrensing på banelinjer vil imidlertid begrense bruken for fotballen.

 

Ørnfeltet har det samme behovet som Kanalbanen. Gresset må rehabiliteres. Alternativt kan man tenke helt nytt for dette feltet. Vi viser her til vedlagt mulighetsstudie for Kanalen aktivitetspark som også inkluderer futsal. Denne er oversendt Horten kommune tidligere. Ørn Horten er en NFF pilot for futsal i regionen. Uten dette må en inn til Oslo for å spille futsal (innendørs). Her ligger det også muligheter for eksterne midler fra ulike stiftelser og NFF (støtte til futsal anlegg), men det forutsetter at tiltaket kommer inn i planen.

 

Idrettsanlegget i Lystlunden må utnyttes fullt ut. Idrettsparken har et stort utvklingspotensiale. Det blir i årene som kommer økt bosetting i sentrum gjennom Indre havneby og prosjektene på og rundt havne-området. Flere tradisjonelle innendørsidretter kan gis uteplass. Basket, volleyball, innebandy og futsal er bare noen få eksempler på dette. Leke- og treningsområder (tilgjengelige treningsapparater) i et åpent miljø uten krav om treningstid kan også vurderes, da som et supplement til det som er bygget opp i tilknytning til Indre havneby.

 

Vi har fått tilbakemelding på at det ligger rør i bakken på Ørnfeltet som ikke bør dekkes til/bygges på. Det bør være mulig å flytte rør. Alternativt kan en vurdere en løsning der en flytter aktivitet fra gressfeltet til Ørnfeltet, og visa verca (eks 3-er og 5-er baner). Dette forutsetter at gresset på Ørnfeltet blir rehabili-tert på linje med Kanalbanen. Det er også et sterkt behov for å oppgradere banelyset på Ørnfeltet.

 

Det er nødvendig å arbeide videre med detaljer rundt punktet nærmiljøanlegg/småanlegg, både for å konkretisere, og vurdere plassering. Under ligger det en skisse som viser en av mange muligheter. En presentasjon fra Uniqa er vedlagt dette høringsutkastet. To figurer fra presentasjonen (fig 10 og 11) er tatt inn under.

Screenshot 2021-09-16 at 13.41.18.png

Gressfelt mot sør

Her vil ny 11-er bane KG plasseres. I tillegg til nytt kunstgress er det behov for banelys på hele gress-feltet. At det ikke er banelys på gressfeltet i dag, resulterer i at gressfeltet fra rundt 1. oktober ikke er tilgjengelig pga det blir for mørkt å bruke banene (både til trening og til kamp).

Mangel på lys skaper stort press på de to eksisterende kunstgressbanene, som igjen gjør at mange treninger må kanselleres da kamper må prioriteres. Kortsiktig bør det vurderes om det er mulig å bruke eksisterende lysmaster til Lystlunden KG til å øke kapasiteten, der nye lamper/pærer vinkles mot gressfeltet.

 

AREAL

Horten vgs og Lystlunden Arena er på plass. Dette sammen med at Kanalbanen skal sikres som en internasjonal arena for rugby (som er bra for det totale aktivitetstilbudet til kommunens innbygger), har dette fått konsekvenser for tilgjengelig areal i Lystlunden. En bør da se på om det er noe potensiale for å hente inn nytt areal til idrettsparken. Det første og enkleste bør være å omregulere området Kanalbanen og Ørnfeltet fra «friområde» til «idrettsanlegg». Vi kommer til å melde dette inn i forbindelse med rulleringen av kommunedelplan for Horten sentrum og kommuneplanens arealdel, selv om dette ikke vil påvirke dagens kapasitet.

I forhold til nye arealer ønsker vi å trekke frem nordre del av HS6 som grenser til Kanalbanen. Dette er i dag privat eiet, men et areal som kan vurderes kjøpt opp og innlemmet i Lystlunden idrettspark.

 

ANDRE MOMENTER

Bostedsattraktivitet

Horten kommune ønsker at kommunen skal være et godt sted å besøke, etablere seg, bo og leve. I dette ligger også ulike kvaliteter som knytter seg til kultur- og idrettstilbud, frivillighet og gode møteplasser. Og det å være stolt av byen vår. Vi har tro på å skape nye gleder og folkefester i Lystlunden, og sånn sett være en del av #HortenLove. Vi savner disse perspektivene i denne helhetlige utviklingsplanen. Unntaksvis blir dette som tidligere er nevnt, kun en investerings- og tiltaksplan, på linje med den tidligere utviklingsplanen fra 2007 (vedlagt). Elementer som tilflytting, skatteinngang, arbeidskraft og økonomisk og kulturell tilvekst til Hortens bybilde er ikke vurdert.

 

Idretts- og aktivitetsfasiliteter er en viktig parameter for kommunens vekst, fotball nok mer enn noen annen aktivitet. Sånn sett en investering for fremtidig inntekt. Forskningen viser at potensielle tilflyttere vurderer barnehage, skole, og aktiviteter for barn og unge som spesielt viktige i utvelgelsen av ny bostedskommune.

God oppvekst, inkludering, integrering og sosialisering

I tillegg til det rent fysiske med fotballen er det mange andre indikatorer som er viktige for god oppvekst og folkehelse. Ved siden av skole og barnehage, er fotballen (som det internasjonale språket det er og det lavterskelnivået det har) svært viktig for integrering. Med innføringsklasser og familiebosted i sentrum, er fotballen i Lystlunden en naturlig arena å besøke (både organisert og uorganisert). Vi har blant annet veldig mange av kommunens mindreårige flyktninger på våre lag.

 

Fotballen er også en arena for å treffe gamle og nye venner, oppnå mestringsfølelse, trygghet, en arena for forebygging og helsefremmende arbeid, arbeid med barnefattigdom, en arena for å motarbeide ensomhet og mobbing, etc. Se vedlagte fotballsitater på slutten av høringssvaret.

Idretten og frivilligheten er også trukket frem i prosjektet Internasjonale Horten der det nettopp har vært et forprosjekt. Prosjektet, med slagordet Sammen om mangfold, trekker frem rask inkludering og språk (verbalt, men også sosiale, relasjonelle og meningsbærende forhold) som viktige momenter. På fotball-banen realiseres dette hver dag.

 

Et futsalanlegg vil også forsterke mulighetene til integrering. NFF skriver i sitt brev (vedlagt):

«Et utendørs urbant futsalanlegg (som forøvrig blir verdens nordligste) vil være et enormt løft for futsal som idrett i Horten, og understøtte rekrutteringen av spesielt ungdommer med minoritetsbakgrunn til FK Ørn Horten og deres futsaltilbud. Anlegget blir det eneste i sitt slag i Norge, og Norges Fotballforbund vil ha sterke insentiver for å legge showkamper/treningskamper for landslaget i futsal til Horten med byggingen av en slik bane.»

 

Arenaskilt/baneannonsering/promotering

Vi ønsker oss en plan for hvordan vi kan ta i bruk idrettsparken ift promotering og annonsering (hvordan, hvor og hvem). I dag har Ørn og Falk fotball arenaskilt plassert på gjerdene rundt hovedbanen. Rugby-klubben har på Kanalbanen. Vi ønsker å se på andre muligheter for promoteringsplass. Her tenker vi kanskje først og fremst på promoteringsvegger. Disse kan plasseres som en vegg mot innsyn på kortsidene eller i bakkant av områdene for granulatoppsamling på hovedbanen, og de kan bygges opp for eksempel på gressfeltet mot sør der mye av barnefotballen gjennomføres. Vi har en del sponsorer som er rettet mot barne- og ungdomsaktiviteten. Da må promoteringen legges der aktiviteten er, og det er ikke nødvendigvis på hovedbanen. Det er også utfordrende at dagens streaming av kampene ikke får med sponsor/arenaskilt da disse er plassert mot hovedtribunen, og vi har ingen sponsor/promoterings-plass på tribunen mot parken. Tidligere hadde vi gjerdet å henge på, men det er nå fjernet.

 

Vi er i dialog med Marte Amalie Kaardahl ift HortenLove og hvordan vi kan «fargelegge» og gjøre anlegget mer attraktivt. I påvente av et nytt/rehabilitert anlegg må det bli med små midler, men vi ønsker Horten kommune med på laget for å løfte anlegget på kort og lang sikt. I dag har vi fått på plass to skilt fra Horten kommune (HortenLove), og vi vet at det jobbes med andre tiltak. Et tiltak kan eksempelvis være bannere i lysmaster (jfr bannere som er hengt opp på Rådhuset i Åsgårdstrand).

 

Parkering

Det er behov for å gå opp parkeringsutfordringene anlegget har i forhold til kamp/arrangementer. Med Lystlunden Arena har antall parkeringsplasser blitt redusert samlet sett, mens aktiviteten da har økt. Det er også behov for å lage en plan eller retningslinjer rundt plassering og ferdsel av spillerbuss, ambulanse, politi og TV-buss. Kamper i 3. div streames og kamper fra 2. div og oppover filmes (derav TV-buss).

 

Kiosk rettet mot uteaktiviteten

Frem til 2020 har Horten kommune ivaretatt den daglige driften av kiosk i Lystlunden (plassert i Hortenshallen). Kiosken har hatt skranke og betjening inn mot kantinen og ut mot hovedbanen. For øvrig har Lystlunden Arena egen kiosk, men oss kjent er denne kun åpen på helgearrangementer.

 

Fra 2021 er driften av kiosken overført brukerne. Et samarbeid mellom idretten på kioskdrift er så langt ikke blitt realisert. FK Ørn Horten har så langt kun hatt åpen kiosk i forbindelse med hjemmekamper A-lag herrer, som skyldes at det er et kostnadselement på kr 100,- pr time for å leie kiosken (politisk vedtatt betalingssats 2021). Åpningstid mand-tors kl 17-21 vil kostet oss kr 400 pr dag (totalt kr 1600,-). Det er vel omtrent som forventet omsetning. Slik sett er dette ikke bærekraftig. Anlegget blir derfor stående uten kiosk som vi mener er en stor svakhet for det totale tilbudet til anlegget og anleggets aktiviteter. Det at vi har flere brukere av idrettsparken problematiserer også klubbstyrt drift av en kiosk.

 

Vi ønsker at Horten kommune igjen tar på seg oppgaven med å drifte kiosk i Lystlunden. Alternativt må kostnaden med å bruke kiosken bortfalle. I forhold til større arrangementer og cuper er det enighet mellom klubb og Horten kommune at dette ivaretas av arrangerende klubb. I forhold til et nytt anlegg må kiosk (plassering, areal og drift) opp igjen som eget tema i utredningen.

 

Andre aktiviteter og anlegg

Som det står i høringsutkastet er utearealene tilnærmet rendyrket fotballanlegg. En oppgradert Lystlunden stadion vil gi muligheter til andre større arrangementer som turn, korps, konserter og lignende.

 

ØKONOMI
Vi har lagt inn et korrigert estimat med utspring i høringsutkastets punkt 9 Økonomi alternativ 2 der Idrettens hus med 50 mill er tatt ut av oversikten. Spillemidler er justert ned tilsvarende som utredningen forprosjekt Idrettens hus presenterte av estimert spillemidler til prosjektet (ca 5 mill), fig 12. Da gjenstår det 22 mill i spillemidler. Horten kommune har meddelt at spillemidler og investeringskostnader må kvalitetssikres i neste runde.

Fig 12 Spillemidler fra alternativ 2 i utredningen Forprosjekt Idrettens hus

Fig 12 Spillemidler fra alternativ 2 i utredningen Forprosjekt Idrettens hus

Screenshot 2021-09-16 at 13.44.39.png

Gjennom dialogen med Modulbygg AS og FH Maskin og Eiendom har vi tro på at det er gode muligheter der ute til at vi skal kunne komme godt under 30 mill for et nytt tribuneanlegg/garderober. De sier selv at de ligger 1/3 i pris ift arkitekttegnede løsninger/ ordinært anlegg. Slik sett er dette et veldig spennende konsept å se nærmere på. Det kan være mulig at vi må kombinere to ulike konsepter for å finne frem til en endelig løsning (spesielt ift mer bruk av betong som fundamenter).

 

FREMDRIFT OG PRIORITERINGER
Vi har ikke laget en detaljert prioritert behovsliste eller handlingsplan, men vi kan kort gruppere tiltakene inn i følgende; 1 Strakstiltak, 2 Kort sikt (ett år), 3 Mellomlang sikt (to-tre år) og 4 Lang sikt (over tre år). Litt på samme lest som handlingsplanen til Bystrategi Åsgårdstrand ble sortert med NÅ, SNART, og PÅ SIKT.

 

1 Strakstiltak

Nødvendig tiltak etter NFFs sin befaring og rapport er stort sett ivaretatt. Det pågår nå et prosjekt for ny bortetribune (mot parken). Ferdigstillelse er senhøsten 2021. Vi er i god dialog med park og idrett i forhold til drift og løpende tiltak, men det er behov for å få raskt avklaring på hvem som skal stå ansvarlig for drift av kiosk i 2022 og fremover, en plan for parkering og ferdsel, plassering av funksjons-hemmede på arrangementer, samt en skiltstrategi med en plan for skilt på anlegget (spesielt i forhold til ferdsel inn på området, informasjonsskilt, og forbudsskilt (herunder hundehold, sykling, sparke-sykkel, snus, etc.). Kioskdrift vil eventuelt ha et ressurs/driftselement for kommunens budsjett 2022. Det er også et stort behov for å få på plass et nytt stadionur/tavle. Denne kan eksempelvis plasseres på veggen til Lystlunden Arena, og kan inneholde ordinær klokke (kanskje dato), tidsur, og målviser.

 

Ellers er det behov for mer lys. Det er lysmaster på Ørnfeltet, men lux (lysstyrken) på lyspærene må bedres. Midlertidig løsning mot gressfeltet kan løses ved å bruke eksisterende lysmaster på Lystlunden KG og montere flere lyskilder som vendes mot gressfeltet. Dette forutsettes at lysmaster og strøm-tilførsel er tilfredsstillende for dette. Det er også behov for å se nærmere på hvordan man skal løse lysmastene som står i senter (midten) av langsidene på stadion.

 

Horten kommune har rigget en manuell løsning med to vannslanger. Vi bør se på ny løsning for 2022 der dette bør automatiseres noe. En løsning kan være å bruke en større slange og en spreder. Slange og spreder må flyttes manuelt.

 

På gressfeltet er det tegnet opp en 11-er bane, men på grunn av røtter fra trær bør den ikke brukes som 11-er, men kanskje en 9-er. Man har spilt inn til kommunen å få fjernet røttene, men tilbakemeldingen har vært at det ikke er mulig på grunn av tre-vernet. Dette bør igjen undersøkes da røttene går langt inn på gressfeltet. Det bør være mulig å ta noe av røttene uten å skade treet.

 

Det må avklares for lokasjon av TV/streaming. I dag blir dette gjennomført på taket til speakerbua. Beste lokasjon for dette vil være bak bortetribune ved parken. Der er det opparbeidet en forhøyning som kan benyttes. Dette kan gjennomføres som et midlertidig tiltak til forprosjekt/prosjektering av et større rehabiliteringsprosjekt er ferdig, eller som en permanent løsning. 

2 Kort sikt (ett år)

Det kommer politisk sak om rehabilitering Lystlunden KG (treningsbanen) før jul. Banen er helt nedslitt og en rehabilitering er på overtid. Gresset ligger flatt og det er ikke mulig for granulatpåfyll. Dette gjør at den er veldig hard, som igjen resulterer i skader for våre spillere. Det er viktig å få inn investerings-midler til denne i handlingsplanen for 2022, inkludert undervarme. Banen bør utvides der det er mulig, for eksempel 2-3 meter i bredde og lengde.

 

3 Mellomlang sikt (to-tre år)

Her ligger den store rehabiliteringen av Lystlunden stadion. Vi har lagt den her under punkt 3, selv om en prosjektering og en første byggefase kan komme til å starte opp tidligere. Under er det tegnet opp en løsning for å illustrere ny tribune (fig 13 og 14). Her er det tenkt at spillerboks/innbytterboks er plassert på den andre langsiden (parksiden). Se også skisser vedlagt.

Fig 13 Eksempel på ny Lystlunden stadion med Hortenshallen og Horten vgs i bakgrunnen

Fig 13 Eksempel på ny Lystlunden stadion med Hortenshallen og Horten vgs i bakgrunnen

Fig 14 Eksempel på tribune Lystlunden stadion ovenfra

Fig 14 Eksempel på tribune Lystlunden stadion ovenfra

Ellers kan vi også trekke frem driftslager for Horten kommune, økt kapasitet banelys (se også pkt 2 Kort sikt), og andre mindre og større investeringer. Se over for detaljer.

Vi ser for øvrig med spenning for hvilke eventuelle behov Horten vgs vil melde inn i tilknytning til et nytt tribuneanlegg. Eksempelvis arealer/klasserom til toppidretten (med analysemuligheter) kunne vært et spennende idé som man kunne sett nærmere på.

For øvrig vil et futsalanlegg kunne ligge innenfor denne tidshorisonten. Dette betinger nok at det ligger betydelige ekstern finansiering for å få dette til, men vi mener det er et stort potensiale for nettopp dette.

4 Lang sikt (over tre år)

Ny kunstgressbane (den tredje), da helst med undervarme. For øvrig vil også andre mindre og større investeringer ha glidende overgang fra mellomlang sikt til lang sikt. Se over for detaljer.

 

 

Med vennlig hilsen

FK Ørn Horten

Forrige
Forrige

BILAVTALE PÅ PLASS

Neste
Neste

GRATIS-KAMP LØRDAG 11. SEPTEMBER