Spillerutvikling der alle skal med

I den siste tida har det blitt henta inn spillere utenfra for å styrke A-lag herrer. Vi har bedt trenerteamet Garborg/Hellesnes om begrunnelse for dette, synet på talentutvikling generelt og status og framtida for Ørn Horten på dette feltet,

 Bilder: Knut G. Bjerva

Både Øystein Garborg og Jarle Hellesnes har lang erfaring med spillerutvikling fra Stabæk fotball. Her er deres svar på vår utfordring om ståa i Ørn: 

Ørn har alltid hatt tradisjoner for å utvikle egne spillere, både for eget A-lag, men også for et enda høyere nivå. På slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet var Ørn helt i front på spillerutvikling i landet, der Ragnar Wold og etter hvert Jan Eddie var helt sentrale.
Så har det, slik vi har oppfattet det, stått litt stille de siste årene, slik at man ikke har det antallet av egenutviklede spillere på et A-lag som man ønsker.

Vi i trenerteamet ønsker at det over tid blir flere lokale gutter som drar klubben videre, ikke bare på A-laget, men også et akademi. Det er svært viktig å ha referansespillere i egen klubb som viser at klubben satser lokalt. Både Knutsen, Førsund og Krawiec er spillere som går i denne kategorien.

Thomas Knutsen er inne i sin 15. sesong som Ørnspiller - etter overgangen fra Falk

 Men vi må heller ikke glemme at Ørns A-lag tilhører norsk toppfotball. Da er det naturlig at det også kommer spillere utenifra som også er med på å utvikle hele klubben videre.

Klubben har uttalt at de ønsker et A-lag som en del av norsk toppfotball og kanskje på sikt tilbake til Obosligaen. Samtidig ønsker man å utvikle akademiet for gutter og jenter slik at den lokale forankringen for begge kjønn er stor.
  Vi ønsker sterkt å bidra til at klubben utvikler akademiet sitt og får flere og flere lokale egenproduserte spillere.

Mye positivt som skjer
Vi har forstått det slik at klubben har ønsket å bli enda sterkere med tanke på utvikling av egne spillere og at man over tid ikke har hatt den utviklingen på dette som man ønsket. Inn har Ardian Gashi kommet som trener for juniorlaget som sammen med Geir Dåstøl på Gutter 16, Sven Pollen Solbakken på Gutter14/rekruttlaget og andre nå jobber hardt for å bli en av Vestfolds beste klubber på spillerutvikling ut fra vårt ståsted. I tillegg har man gjennom Morten Skogum som styreleder og Stein Ellingsen som daglig leder, staket ut en kurs som man har tro på.

Ørn Hortens Gutter16-lag, her etter seier over Mjøndalen i 2. runde i NM

Alle skal med
Pr nå skulle vi gjerne satset mer på egne spillere, men det er ikke gjort over natten å skape disse. Men klubben har startet opp et viktig arbeide. Her skal man i tillegg til å utvikle unge gutter og jenter til fremtidige A-lag også vite at breddetilbudet må være på plass. Uten bredden så stopper fotball-Norge opp, også Ørn-Horten, og her synes vi klubben gjør mye riktig samtidig som man jobber hardt for å utvikle dette videre. Det er viktig å ikke bare tenke A-lag, men alle sammen i en klubb.

Vi har et meget godt G16-lag som er i runde tre i NM, dette vitner om at Geir og co har gjort en meget god jobb. Statistisk sett kommer to-tre av disse til å spille på et A-lag. Her ser vi hvor viktig det er å ha flere tanker i hodet samtidig. Ja, vi skal utvikle gode spillere, men også tenke på helheten i klubben.

Har styrket stallen
Vi har nå hentet inn noen spillere som ikke kommer Horten. Dette for å styrke stallen vår med tanke på å spille i samme divisjon for 2025. Vi har pr dags dato flere unge lovende spillere, men som ikke helt er klare for å spille Postnord. Men tro oss, vår oppgave som trenere er å gjøre disse unge Ørn-guttene klare.
  Likevel må vi ha en konkurransedyktig tropp. Her skal vi etter aller beste evne balansere med å hente inn spillere og ved å tenke egenutviklede spillere. Men som vi nevnte innledningsvis: det tar tid å se resultater av den gode jobben som er gjort, men som man også har satt enda mer trøkk på nå.

Nikolai Nilsen er en av spillerne som er hentet på lån

Ting tar tid
Et eksempel. I 2012 hadde Stabæk sitt akademi rundt 8-10 landslagsspillere. Så gjorde man endringer i akademiet med ansettelsen av Toni Ordinas, man hadde en tydelighet fra hele klubben hvor man ville. Sammen med dyktige trenere, kontinuitet og godt planverk hadde man i 2017 rundt 22-24 landslagsspillere. Her tenkte vi ikke bare fotball, men også å ta vare på spillerne, foreldre og utvikle hele mennesket.
  Vi tror Ørn er på rett vei, og vi ønsker å bidra til dette, men vi håper at folk forstår at ting tar tid.

Resultatet av det Ørn har satt i gang nå kommer man til å se mer og mer av i årene som kommer. Kvalitet, kontinuitet og felles mål er nøkkelen. Vi skal utvikle gode spillere, hele mennesket, ta vare på foreldrene. De er faktisk de viktigste menneskene for ungdommen, også i Ørn.

Bredden er viktig
Ja, vi ønsker et A-lag på herre og dame-siden med lokale helter, men vi må heller ikke glemme bredden i klubben. Lykkes man med dette vil Ørn ta tilbake sin rolle som en utviklingsklubb som har gode breddelag og to seniorlag som unge gutter og jenter kan se opp til.

Klubben arrangerte Kanalcupen sist lørdag. Unge spillere som viste ekte sportsglede. Det må ligge i bunnen av alt som gjøres i Ørn. De fleste spillerne denne dagen kommer ikke til å spille på et høyt nivå, men de skal jammen ha det fint når de opp igjennom barneårene og ungdomstiden løper rundt med den fantastiske brune drakta, gutter som jenter på ulike nivåer.

Alle teller. Heia Ørn, hele klubben. «Se min kjole..»


Øystein og Jarle

Forrige
Forrige

Ørns juniorlag klare for Interkrets

Neste
Neste

Medlems- og fondsmøte torsdag 6. juni