Tøff motstander i siste kamp

Lørdag reiser Ørn Horten til Halden for å avslutte sesongen på skikkelig vis. Ørn har hatt mange minneverdige oppgjør mot Kvik Halden, både i tidligere og nye tider, og vi regner med at hjemmelaget gjerne vil hevne 1-3 i Lystlunden i vår

Tekst: Svein Roppestad
Bilder: Knut G. Bjerva

Motstanderen

Kvik Halden ligger på 5. plass på tabellen, fem poeng foran Ørn Horten.
På hjemmebane har laget tatt 19 av 33 poeng, etter seks seire, en uavgjort og fire tap. I siste kamp blei det 1-2 borte mot Notodden som dermed fortsatt har et håp om klare seg i 2. divisjon med seier mot Staal Jørpeland i siste kamp.
Kviks Fabian Stensrud Næss er avdelingens toppscorer, sammen med Jens Aslaksrud som satte inn to mot Ørn sist lørdag. Begge står med 15 nettkjenninger så langt.

Våroppgjøret

I det som vi på hjemmesida karakteriserte som en ekstremt viktig seier, vant Ørn 3-1 over Kvik i Lystlunden i mai. Gustav Helling var den store forskjellen da han kom inn for Ørn etter pause. Mange vil si han snudde kampen aleine, men han satte i alle fall fart i et tamt Ørnlag. Leroy Nilsen ga Ørn ledelsen like etter pause før Albert Makiadi utlignet etter en times spill. Like etter satte Fredrik Tørnby og Gustav Helling inn hvert sitt mål i løpet av fem minutter og kampen var avgjort.

Dette var bare Ørns andre seier på syv seriekamper og kom få dager etter cuptapet mot Fram

Innbyrdes møter

Ørn Horten har møtt Kvik Halden hele 75 ganger før våroppgjøret. Første kamp mellom lagene var allerede i 1912, da Kvik vant hele 5-1.
I 1918 møttes lagene i semifinale i cupen, noe som er bredt omtalt i jubilumsboka fra 2004:
"I semifinalen ventet Kvik i Sarpsborg, sannsynligvis den mest omtalte kampen Ørn har spilt og kanskje det mest forsmedelige nederlaget opp gjennom årene. Det ble 0-0 i ordinær tid. Etter første ekstraomgang fikk Ørn en fortjent ledelse 1-0, men så kom katastrofen i annen ekstraomgang. Det gjensto ca. 20 sekunder og det ble straffespark mot Ørn som (Johnny) Helgesen satte i nettet (1-1). To nye ekstraomganger, hver på 10 minutter. I den første ble Kristian Johnsen skadet og måtte bæres ut og Ørn måtte spille resten av kampen med 10 mann. Kvik fikk mål og slaget var tapt for Ørn. Det var hardt å forsone seg med nederlaget og Ørn nedla protest mot de åttekantete målstengene som man mente var skyld i Kviks andre mål (.....). Men det nyttet ikke, slaget var tapt."

Kvik blei norgesmestere det året, etter å ha slått Brann 4-0 i finalen.

For nye tilhengere

Det oppgjøret nye Ørnsupportere husker best var kvalifiseringskampen for opprykk til i 2009. Ørn vant først 3-1 i Halden etter mål av Alen Patros, Anders Tetlie og ett selvmål pressa fram av Patros. I returoppgjøret i Lystlunden vant Kvik ufortjent 2-0. De burde vunnet adskillig mer, men utrolig keeperspill av Thomas Nilsen sørget for at Ørn rykka opp til 2. divisjon.

For eldre tilhengere

Det litt eldre Ørnsupportere husker best er nok siste kamp for opprykk til daværende 2. divisjon, nå OBOS-ligaen i 1976. Ørn og Kvik møttes i Halden, Ørn kjempet for opprykk i skarp konkurranse med Eik, og Kvik for å unngå nedrykk.

Gjengangerens Bjørn Nilsen var til stede på kampen og skreiv blant annet følgene omtale i jubileumsboka ca 30 år seinere:
«Ørn-legenden Bjørn Odmar Andersen var spillende trener, Svein Lindhjem oppmann – og Arvid Pedersen matchvinner da Ørn vant 1-0 denne høstdagen på Halden stadion i 1976. Drøyt midtveis ut i 2. omgang prikket Ørns storscorer inn seiersmålet som sendte bruntrøyene og mange, mange tilreisende fra Horten til himmels. Ørn rykket opp, Kvik etter hvert ned – og for fotballfolket var plutselig alt bare en stor fest i Horten igjen.
– Det var en kamp man ikke glemmer så lett, sier Knut Løge, som selv spilte kampen i brun drakt - og som kan Ørn-historien bedre enn de fleste.
– Vi må jo innrømme at Kvik nok var best i regnværet. Dag Skullestad leverte imidlertid en fantastisk kamp for oss i mål - og så scoret Arvid - med brekte ribbein om jeg ikke husker feil - seiersmålet. Så kunne vi feire opprykk, mens rivaler som Eik og Pors måtte konstatere at Ørn var best da regnskapet ble gjort opp det året.»

Ørn Horten rykka opp til nest øverste nivå, mens Kvik Halden rykka ned.

Siste kamper

De siste seriekampene mellom lagene var i 2017. Da vant Kvik 2-1 i serieåpninga Lystlunden, der Ørns mål blei scora av Lasse Bransdal. I Halden blei det motsatt, der vant Ørn 2-0 etter mål av Lasse Bransdal og Olaves Fuglem.

I en treningskamp i Østfoldhallen i mars vant Kvik 3-2 etter at Ørn hadde tatt ledelsen både 1-0 og 2-0. Seiersmålet kom ett minutt før slutt. Adrian Rogulj og Simen Skogestad scoret Ørns mål.

På fredag vil det komme mer informasjon om Ørn Hortens forberedelser til kampen.