Kronikk #2 - Kjetil Ramberg

Screen Shot 2021-04-12 at 19.33.25.png
 

Å nekte idretten i år den prosentvise dekning av inntektsbortfall som ble innført i fjor, er å kaste idrettslag – og frivilligheten i hele landet -  ut i en kritisk situasjon.

Er det å ta barn og unge på alvor?

Av Kjetil Ramberg

 

UBRUKELIG, ABID RAJA

Regjeringen ved kultur og – likestillingsminister Abid Raja har nå lansert det man kaller nye tilskuddsordninger for frivillighet og idrett.

Det som nå er presentert av tilskuddsordninger for 2021 er helt ubrukelig.

“Kulturminister Abid Raja viser en skremmende mangel på kunnskap og forståelse for frivillighetens og idrettens behov” skriver Kjetil Ramberg i denne kronikken.

I fjor kunne frivilligheten og idretten søke støtte fra ulike «krisepakker» myndighetene lanserte. Det var blant mulig å få inntil 70% dekning av inntektsbortfall fra arrangementer (50% fra 1.11 – 31.12). Dette var et viktig og også helt nødvendig bidrag slik at blant annet idrettslagene kunne opprettholde aktiviteten og fortsatt gi barn og unge et godt tilbud.

 

MANGE BEHOV – lett å forstå

Det er ikke vanskelig å forstå at mange hensyn skal tas og at det er mange ulike behov i samfunnet. Det må lages pakker for næringsliv  (vi må ha noe å leve av) og kultur, frivillighet og idrett (vi må ha noe å leve for). Det er vanskelig å finne tiltak som har den treffsikkerheten alle ønsker seg.

 

Kulturlivet, frivilligheten og idretten må både selv ta ansvar og å bidra ekstra i det som blir kalt «samfunnsdugnaden». Jeg skriver ikke om mine syk mor (les klubb). Men, de endringene kulturminister Abid Raja nå har bestemt seg for vil få veldig store negative konsekvenser for hele frivilligheten og idretten.

 

DRAMATIKK – voldsomme konsekvenser

De aller fleste lag og foreninger lever av arrangementer. For oss i Ørn Horten er inntekter fra tre cuper, kamper og andre inntektsbringende arrangementer helt nødvendig for å drive klubben.

 

Nå er innretningen på tilskuddsordningene at tapte inntekter fra arrangementer som må avlyses på grunn av myndighetenes restriksjoner ikke blir dekket. Fra i fjor hvor først 70% og de siste to månedene 50% ble dekket av inntektsbortfall på grunn av pålagte restriksjoner, blir tallet i år 0. Ingen dekning i det hele tatt, altså.

Man kan søke om å få dekket tap på et avlyst arrangement, men altså ikke dekning av tapte inntekter fra de arrangementene frivilligheten og idretten lever av. For oss i Ørn Horten betyr det for eksempel at den avlyste Per Bredesen-cup i mars og en eventuell avlysning av Kanalcupen 5. juni ikke gir noe tilskudd. 0. Dette er inntekter vi lever av og som er vårt fundament for tilbudet til barn og unge.

 

BARN OG UNGE – tomt prat?

Jeg kjenner jeg nå har gått lei av at den ene ministeren etter den andre legger ansiktet i alvorlige folder og med patos bedyrer «barn og unge først». Det er de som skal prioriteres, det er de vi tenker på når vi lager tiltak og det er de vi må skjerme fra negative konsekvenser. Idrettsforbundet, særforbundene og fagfolk er bekymret for frafall fra idrett og langvarige negative konsekvenser.

Rimer dette? Å nekte idretten i år den prosentvise dekning av inntektsbortfall som ble innført i fjor, er å kaste idrettslag – og frivilligheten i hele landet -  ut i en kritisk situasjon.

Er det å ta barn og unge på alvor?

 

Vet Abid Raja konsekvensene av denne meningsløse ordningen? Jada, konsekvensene av forslaget er møtt med tydelige og konkrete innspill fra idretten. Departementet har til og med respondert positivt og med forståelse på innspillene.

Dessverre ble ikke innspillene tatt følge. Resultatet? Et makkverk!

Her er teksten på Lotteritilsynets hjemmeside når det gjelder kriteriene for 2021:

Det kan søkes om:

  • Kostnader til utvikling eller tilpassing av aktiviteter, som digitale tilbud og kompetansehevende tiltak.

  • Merkostnader organisasjonen har hatt på grunn av smitteverntilpassinger som er nødvendige for å gjennomføre arrangement og aktiviteter.

  • Dekning av tapte publikumsinntekter, deltakeravgifter og leieinntekter som følge av publikumsrestriksjoner og deltakerrestriksjoner dersom arrangementet eller aktiviteten helt eller delvis er gjennomført. Størrelsen på tilskuddet utgjør differansen mellom faktiske inntekter og faktiske kostnader til arrangementet eller aktiviteten.

Søker må kunne dokumentere at merkostnader, tapte publikumsinntekter, leieinntekter og deltakeravgifter er en direkte konsekvens av Covid- 19.

I tilfeller der arrangement eller aktivitet må avlyses, som følge av restriksjoner eller råd og anbefalinger fra myndighetene, er det bare påløpte kostnader og kostnader du ikke kan unngå, med fradrag for faktiske inntekter, som blir dekket.

Forrige
Forrige

KANALCUPEN - JUBILEUM 4. SEPTEMBER

Neste
Neste

Vil du ha eie en Ørn-hytte?