Utrolig, men sant – og fortjent mot Arendal

Vi trodde nesten ikke det vi så da målene rulla inn i kampen mot topplaget Arendal. Skjønt rulle inn er et feil uttrykk, mange av målene kom etter glitrende Ørnspill, og Ørn ga seg ikke før det stod hele 8-1 på måltavla. Dette er Ørns største seier i 2. divisjon siden det blei 9-0 mot Åssiden i juni 1998.

Dette var moro
Kaptein Thomas Knutsen kunne ikke ønske seg en bedre jubileumsgave i sin kamp nummer 300 for Ørns A-lag. Åtte mål mot ett av topplagene som kom til Lystlunden med et knepent tap for Start på onsdag. Ørnkapteinen var imidlertid rolig etter kampen.
– Det er klart at dette var moro, og i dag fikk vi vist hva som bor i oss. Den var et bevis på at det er mye rart som skjer i fotball, og vi fikk jo en utrolig bra start. Jeg er fornøyd med at vi fortsatte å spille vårt spill, og vi hadde stort sett veldig bra kontroll defensivt, bortsett fra noe smårusk på scoringa, og i et par situasjoner til.

Jeg tenkte ikke spesielt på det at jeg har nådd 300 kamper før vi var i gang, og jeg har ikke vært så opptatt av det som mange andre har vært. Samtidig setter jeg pris på oppmerksomheten og det var jo ekstra moro å runde 300 kamper når vi vinner på denne måten. Jeg hadde litt lyst å gå opp på slutten for å få en scoring, men lot det være, sier Knutsen som er en beskjeden mann – utenfor banen. Mer om Thomas Knutsen nederst i artikkelen.

Verdig markering
Før kampen var det en markering av sist natts tragedie i Oslo. For Ørn Horten er det viktig å vise at alle mennesker har lik verdi, uansett kjønn, legning, hudfarge, tro, funksjonsnivå eller andre forskjeller fra det mange oppfatter som vanlig. At enkelte av bortelagets supportere ikke delte dette menneskesynet, skal vi komme tilbake til.

Glimrende start
Ørn fikk den beste åpninga på kampen, og Ørn har slitt med å «være på» fra starten av kampene.
– Vi har snakka mye om å stille fra start, og i dag var det en del av kampplanen at vi skulle være aggressive og stresse Arendal fra start. Vi lyktes jo maksimalt med Nunos tidlige scoring, sa trener Kjell Andre Thu etter kampen.

Og den første scoringa kom allerede etter 20 sekunder. Etter et tilbakespill virka det som keeper hadde kontroll, men Nuno Soares snappa til seg ballen og satte den i åpent mål. Deretter bare fortsatte det. Først fikk Arendals toppscorer fortjent rødt kort etter syv minutter etter å ha sparket Leroy Nilsen i ansiktet. Så skjedde det mye

2-0 Adrian Rogulj kjemper til seg ballen på høyrekanten, pasningen inn foran mål setter Thomas Utter Jensen greit i mål (11 min)
3-0 Klikk-klakkfotball fra Ørn ender med at Gustav Helling setter ballen i mål fra kort hold (20 min)
4-0 Glitrende fremspill fra Nuno Soares til Leroy Nilsen som setter ballen forbi keeper (36 min)

Gustav Helling gjør enkelte 3-0.

Uakseptabel oppførsel på tribunen
Etter Ørns fjerde mål viste enkelte av Arendalsupporterne oppførsel som vi ikke vil se på en tribune. De hadde allerede kommet med rasistiske tilrop til Ørns høyreback Leroy Nilsen. Etter Ørns fjerde mål tok det helt av og det blei også kasta gjenstander inn på banen. Dette førte til at kampens gode dommer, Herman Aasfra Fossum, beordra samtlige bortesupportere vekk fra tribunen, og nekta å starte kampen før dette skjedde. Dette tok tid, og enkelte ga seg ikke før det var gått ti minutter, som blei lagt til i første omgang. Representanter fra Arendal tok kontakt med ledelsen i Ørn i pausen og beklaget det som skjedde, og vi kan forvente både en bøtelegging fra NFF og utestengning av enkelte supportere fra klubbens side.

Agderposten i Arendal slo opp supporterbråket stort på sin nettside lørdag etter kampen. Faksimile fra Agderposten på nett.

Etter hvilen
De som trodde at Ørn skulle gi seg på 4-0 og at Arendal skulle komme sterkt inn i kampen, blei nok en gang overraska.
– VI snakka i pausen om at vi måtte vise mentalitet, og at vi måtte stå på helt inn. Vi er en liten klubb med begrensa ressurser, men det vi kan vise er innsatsvilje og vi sil stå på for hverandre. Når vi også får et tidlig mål i andre omgang, fortsetter vi å kjøre på framover, og jeg er veldig imponert over hvordan spillerne bruker og står på for hverandre, sier Ørntrener Kjell Andre Thu.

Målene i andre omgang
Allerede etter tre minutter satte Gustav Helling et flott gjennomspill fra Fredrik Tørnby enkelt i mål aleine med keeper til 5-0.
5-1 Arendal trodde de hadde et lite håp da Ole Marius Håbestad headet inn trøstemålet etter en corner (49 min)
6-1 Adrian Roguulj forfulgte en litt håpløs ball, og kjempet den til seg fra keeper/midtstopper, og satte den i mål fra 30 meter (53 min)
7-1 Thomas Utter Jensen kom på et løp på ned mot dødlinja, innlegget blei satt kontant i mål fra Adrian Roguulj (53 min)
8-1 Innbytter Ole Opthun satte på turboen, på innlegget satte Rogulj inn sitt tredje mål for dagen (66 min) Ekte hat-trick på 13 minutter er sjeldent i fotball.

Adrian Rogulj scora ekte hattrick på 13 minutter, her bredsider han inn 8-1.

Vel ti minutter før slutt pådro Jonas Fredriksen seg sitt andre gule kort, og dermed måtte bortelaget avslutte med ni mann. Ørn kontrollerte kampen inn, men innbytter Steffen Wivestad viste innsatsvilje i overkant helt mot slutten, og fikk et litt hardt idømt rødt kort.

Skuffa Arendalstrener
Trener Roger Risholt fikk to gule kort i sluttminuttene av cup-kampen mot Start, og, som Strømmens Kasey Wehrman, var han henvist til tribunen i kampen mot Ørn. Der var han ikke fornøyd med det laget presterte.
– Dette er det verste jeg har med på, både som trener og spiller. Selvsagt blir kampen preget av at vi får et tidlig mål og et rødt kort imot, men vi er ikke helt på høyden. Jeg sparte en del spillere i cupkampen mot Start da serien er viktigst for oss, men det var visst helt unødvendig. Ørn får det som de vil, og viste at de er et godt lag, og da holder det ikke at vi ikke presterer i det hele tatt, sa en blek, men fattet, Arendaltrener etter kampen.

Ørns beste
Hele laget fikk velfortjent pizza fra Pizzanini, med jubilant Thomas Knutsen som best av de beste, som vikarspeaker Kjetil Ramberg uttrykte det.
Keeper Kristoffer Solberg hadde ikke allverdens å gjøre, men stod fra med enkelte redninger i mot slutten av kampen.
Forsvarsrekka med Leroy Nilsen, Arnar Førsund, Thomas Knutsen og Edni Zekaj slapp bortelaget lite til og spesielt Nilsen viste solid form både offensivt og defensivt.
Zekaj måtte ut med hodeskade til pause, men innbytter Fredrik Nordal viste at Ørn har god dekning i forsvarsleddet.
På midtbanen hadde Fredrik Tørnby, Nuno Soares og Christian Foss Hargott god kontroll mot ballsikre motspillere. Hargott spilte sin beste kamp i Ørntrøya etter å ha vært god i treningskampene, men slitt litt mer i 2. divisjon.
I angrepet stod Thomas Utter Jensen, Adrian Rogulj og Gustav Helling seks av åtte Ørnmål, Spesielt gledelig var det å se at de løsna for Rogulj som nå er oppe i fem scoringer så langt.
Innbytterne Daniel Hamde, Ole Optun, Erik Skulstad Hansen og Steffen Wivestad bidro også med innsats og gode initiativ til den klare Ørnseieren.

Tabellen/neste kamp
Ørn beholdt femteplassen på tabellen, men har nå 17 poeng og 18-11 i målforskjell. Laget har nå scora like mange mål som Moss, og sluppet inn bare fem flere. Vi kan også nevne at Arendal hadde sluppet inn ni mål før de åtte baklengsmålene mot Ørn.
Ørns neste kamp er borte mot Sotra søndag 3. juni kl. 12.45. Da vil det være på høy tid å innkassere de første poengene på bortebane.
Neste hjemmekamp er mot Fløy lørdag 9. juli kl. 15.00 og da bør langt flere enn dagens snaue 300 tilskuerne, finne veien til Lystlunden.

Kapteinen inn blant de store
Thomas Søderstrøm Knutsen spilte sin kamp nummer 300 mot Arendal. Fra han debuterte mot Vidar i første serierunde i 2010 har han spilt nesten samtlige kamper på A-laget. Thomas er den syvende spilleren som når 300 obligatoriske A-kamper for Ørn. Han er den som gjennom historien har spilt flest obligatoriske kamper pr. sesong og har scora 35 mål.
Thomas har vært en anvendelig spiller for Ørn. Selv om han trives best på midtbanen, har han blitt brukt mye som midtstopper.
Hvis ikke 2020- og halve 2021-sesongen hadde blitt avlyst pga Covid, ville trolig Thomas nærmet seg 345 kamper. Da hadde det bare vært et par sesonger igjen til han gikk forbi legendene Sven Pollen Solbakken og Helge Fjeld.

Thomas Knutsen mottar blomster for 300 kamper.