Ørn Horten er en av Norges eldste fotballklubber, men hvordan fikk klubben sitt navn? Vi har hentet forklaringen fra Ørns 25-års jubileumsbok fra 1929.

En vårdag 1904 stod i skogen der stoler nær til byens idrettsplass en klynge unge menn i ivrig samtale.
Disse menn var alle enige om at en fotballklubb skulle stiftes i byen.

Men navnet?

Der manglet såvisst ikke på forslag. Men kun det beste var godt nok et med fynn og klem gjennem alle tider. De bra karer var sig sitt ansvar tilfulle bevisst, og forente glød og veltalenhet med kløkt i den hete diskusjon. Klimax var nådd.

Da var det underet skjedde. I retning over den åpne idrettsplass kretset mot de lette skylag et prakteksemplar av en Kongeørn. Rundt i kretser svevet den ensomme majestet, hevet og senket de mektige vinger, rolig og sikkert under den stolte flukt, arbeidende sig opad alltid høiere -- inntil øiet måtte gi slipp. Fuglen hadde straks fanget våre unge menns opmerksomhet. De nød med beundring dette sjeldne skue. Og -- da ørnen forsvant for deres blikk, var der ingen som gjenoptok den hissige diskusjon.

Men man var efter få minutters forløp enstemmig om at klubbens navn -- det skulde være ”Ørn”.

Det gylne tiår

Ørn har vunnet Norgesmesterskapet i fotball fire ganger. De Brune er fortsatt det eneste laget i Norge som har spilt fire cupfinaler på rad, noe Ørn gjorde da de kvalifiserte seg til finale hvert år mellom 1926 og 1930, hvorav Ørn vant tre av dem.

Ørns første kongepokal ble vunnet i 1920, da Ørn slo Frigg 1-0 i finalen. Deretter skulle det gå seks år før Ørn igjen skulle delta i en cupfinale, men der ble De Brune slått 3-0 av Odd. Året etter kom endelig Ørns 2. cupgull, da Drafn ble slått 4-0. Også i 1928 vant Ørn cupen, da Lyn ble senket 2-1. Tap mot Sarpsborg i 1929 ble fulgt opp av Ørns hittil siste cupgull i 1930, da Drammen Ballklubb ble senket 4-2.

På ti år vant Ørn norgesmesterskapet i fotball fire ganger, og ble av mange regnet som landets beste klubb på den tiden.

Overtidsscoringen mot Vålerenga

Helge Fjeld er den keeperen som har spilt flest kamper for Ørn. Han er den spilleren med nest-flest kamper i den brune drakta gjennom tidene. Selv om Helge Fjeld tapte kampen mot kreften i 2017, bare 53 år gammel, lever han videre som en legende i Ørn.

Kanskje mest legendarisk var overtidsscoringa mot Vålerenga i 2001. Ørn lå an til nedrykk før siste runde, og sjansen for å holde seg i 1. divisjon var lav. For å berge plassen måtte Mandalskameratene tape sin kamp, og Ørn måtte slå opprykksklare Vålerenga, som hadde Kjetil Rekdal som spillende trener.

Drøye 2000 tilskuere tok til Lystlunden for å se den avgjørende kampen, og det var Freddy dos Santos som sendte Vålerenga i ledelsen etter 37 minutter. Lasse Jørn Fredriksen utlignet for Ørn ti minutter uti 2. omgang, men så sendte Kristen Viikmae Vålerenga i ledelsen igjen i det 76. minutt. Håpet så ut til å være ute, Ørn var på vei ned i 2. divisjon.

Så, i det 90. minutt utligner Ørn på nytt, ved mål av Even Eide Eriksen. Håpet er tent igjen, kan Ørn klare det?

Fire minutter på overtid får Ørn et innkast langt oppe i banen. Det er Ørns første målscorer, Lasse Jørn Fredriksen som tar innkastet. Et langt innkast inn i 16-meteren. I boksen står Mohammed Idris. Og keeperkjempen Helge Fjeld. Idris dukker unna, Fjeld stiger til værs. Høyt til værs. Ballen stusser hodet hans, og inn i mål bak en feilplassert Vålerenga-keeper.

3-2.

Mandalskameratene taper sin kamp mot Raufoss 2-1, etter scoring i siste minutt. Ørn berget plassen i 1. divisjon, mens Mandalskameratene måtte ta den tunge turen ned i 2. divisjon.

Helge Fjeld ble kåret til æresborger i Horten, og var aktiv i Ørn frem til sin død i 2017.