Kronikk #1 - Kjetil Ramberg

Kjetil.jpg

KAN VI VELGE FOKUS?

«Slik alt er nå…, i den krevende korona-perioden…, nå som situasjonen er så vanskelig…».
Fokus og språk har endret seg. En innledende henvisning til korona-situasjonen har blitt det normale i mange dialoger.
Og, situasjonen har vært og er alvorlig. Dødsfall og sykdom, permitteringer og arbeidsledighet, sosial isolasjon og sviktende psykisk helse er en del av hverdagsbildet.
Likevel må det være lov å skrive en liten anti-korona-kronikk, ader løsningsfokus, kreativitet og dermed mulighetene løftes fram.

 

Av Kjetil Ramberg

 

FLERE VIRKELIGHETER

Det som binder oss mennesker sammen er at det er umulig å ikke kommunisere.
Det vi tenker på og snakker om skaper en virkelighet. Spørsmålet blir; kan vi skape også en alternativ virkelighet? En virkelighet der korona er en del av bildet, men ikke et så stort og mørkt bilde at det tar fullt så mye plass?
Ikke for å feie virkelige problemer og begrensninger under teppet, men for å gå på jakt etter noe annet i hverdagen enn korona-fokus.
Det finnes flere virkeligheter og du finner det du leter etter.
Er det mulig å fokusere på: når er godt nok godt nok? Hva kan jeg glede meg over i hverdagen (på tross av korona)?
Hva gjorde jeg sist jeg stod i en vanskelig situasjon? Hvilke grep tok jeg? Hva førte til at jeg lykkes sist med å snu en krevende situasjon? Hva lærte jeg av det?

 

MESTRING

Mestring er mye. For en ung fotballspiller kan det være å delta i et sosialt lagmiljø eller følelsen av å få til et godt skudd.
For andre kan mestring være følelsen av å være på vei eller komme seg ut av en vanskelig situasjon.
Troen på å lykkes eller få til noe er en sterk drivkraft. «Denne gangen, på den måten, sammen med de og i denne rekkefølgen tror jeg det skal gå…»
Selvfølelse, der du anerkjenner deg for den du er og det du står for er et viktig fundament.
Følelsen av at «jeg er bra nok» skaper trygghet.
Trygghet + god nok selvfølelse = mestringstro.

 

GODT NOK

Å sikte høyt og å ha ambisjoner og mål kan skape energi og motivasjon.
Langsiktig tenkning og planer kan være bra å fokusere på. Men, jeg tror det er viktig å kombinere dette med fokus på dagen i dag.
Et godt spørsmål å stille seg i hverdagen kan være: når er godt nok godt nok?
Hva kan jeg glede meg over? Hva er (noen ganger på tross av trøbbel) godt nok? Hva er bra av det jeg gjør/presterer/får til om dagen?

 

LØSNINGSFOKUS

Rett før seriestart i 2004 overtok jeg som hovedtrener for Ørn Hortens a-lag.
På samme tid skrev jeg en bok om løsningsfokusert tenkning og kommunikasjon.
I den situasjonen klubben og a-laget var i, nederlagsdømt som vi var i 2. divisjon var løsningsfokusert metode et tankegods som kom godt med.

Løsningsfokusert tenkning handler primært om tre ting:

  1. Finn ut hva som har gått bra tidligere: hvordan fikk du det til, hva lærte du, hvilke kunnskaper sitter du med og hvordan kan du bruke denne erfaringen på nytt?

  2. Hva er bra akkurat nå: hva har blitt bedre? Hva er du mest fornøyd med? Hva slags kompetanse tar du bruk?

  3. Hvordan ser situasjonen eller bildet ut når du har fått til en ønsket endring: hva vil du? Hvor vil du? I hvilken retning vil du gå? Hvor mye vil du? Hvordan vil du gå fram eller prioritere?

   Hva blir bedre eller positivt annerledes? Hva vil du merke det på at ting går bedre? Hva gleder du deg til når ønsket endring har skjedd?

 

COACHING

Hvorfor en kronikk om løsningsfokusert tenkning og kommunikasjon på klubbens hjemmeside?
En viktig grunn er at denne type veiledning eller coaching er viktig for våre trenere. Med løsningsfokusert tenkning og kommunikasjon skaper vi mentalt robuste og trygge spillere.
Vi peker på mulighetene, ikke begrensningene. Vi skal fokusere på gode forsøk og ikke på feil. Vi skal fokusere på det barn og unge er gode på, ikke det de foreløpig ikke får til.
Vi skal fokuserer på holdninger og verdier hos oss selv som voksne, og på den måten hjelpe barn og unge å se og å anerkjenne den de er.
Vi fokuserer på å utfordre spillerne slik at de blir reflekterte mennesker, ikke «bare» små, mellomstore eller voksne fotballspillere.

 

For å ta opp korona-tråden helt til slutt: I går fikk vi kaker på Ørnhuset. Ida hadde pyntet kunstferdig med glasur. På en av dem stod det: «DET BLIR BEDRE». Det gjør det. Gleder meg.

 

Forrige
Forrige

Ørn-påske-quiz

Neste
Neste

God nyhet!