LYSTLUNDEN STADION NESTE UT

Foto: Knut G Bjerva

Når jeg tenker tilbake til de gode 80-årene tenker jeg på hockeysveis, A-ha og Alphaville, kinakål og Thousand Island-dressing, jentene gikk med skulderputer og vi gutta gikk med korte kelnerjakker. Sportslig var Ørn junioravdeling blant de beste i landet og vant Norway cup både i 1984 og 1988, samt NM i 1988. Anlegget var ganske så bra. Det var en fin tid. Tiden min som spiller i Ørn var en veldig viktig tid for meg – av flere grunner. En mestringsarena, men også et fristed. Som voksen har jeg mange ganger reflektert over alle de oppmenn, lagleder og andre støttespillere som bidro. De sto litt i bakgrunnen, mens treneren fikk rosen. De bakte boller og de var sjåfører. De tok av sine feriedager for å bli med oss ut på eventyr. I ettertid kan jeg ikke takke dem nok.

 

Fire tiår frem i tid, i 2022, skuler jeg over det samme anlegget. Tre-tribunen er den samme, garderobene de samme. Anlegget er nedslitt, og garderobene skal betjene uteaktivteten, inneidrett i Hortenshallen, samt squash-utleie. Lystlunden Arena til 145 mill er også på plass, men lever sitt eget liv sammen med Horen vgs på dagtid og håndballen på ettermiddag/kveld.

 

Jeg skriver dette leserinnlegget som nestleder og anleggsansvarlig i FK Ørn Horten. Jeg sitter også som nestleder i Horten idrettsråd, men har ikke vært delaktig i idrettsrådets vedtak og uttalelse i saken pga inhabilitet (delaktig på befaringer og fått spille inn gode ideer til løsninger).

 

Vel, til saken. Det ble i 2007 vedtatt en utviklingsplan i Lystlunden som inkluderte ny tribune, garderober, etc, for å få et «toppfotball-anlegg». Siden da har denne saken versert mange ganger. Klubben håpet på et gjennombrudd da de sendte inn et godt gjennomarbeidet høringssvar til utredningen av Lystlunden Arena i 2016 på at man burde rehabilitere Lystlunden stadion samtidig. På det tidspunkt var Lystlunden Arena estimert til 89 mill. Innspillet ble ikke tatt med videre. Inn i siste reelle kortsiktig handlingsprogram for 2019-2022 (idrettsanlegg) prioriterte idrettsrådet inn Lystlunden stadion inn som nr 3, etter nytt kunstgress stadion (ferdigstilt 2020) og KIGE prosjektet. Tilsynelatende er kunstisprosjektet lagt på is, så da er vel stadion neste ut. Dette er også i tråd med idrettsrådet oppfølging av dette og deres siste uttalelser, der siste uttalelse (juni 2021) sier: «Horten kommune må innarbeide nødvendig oppgradering i sin økonomi- og handlingsplan for investering av nytt hovedanlegg Lystlunden, herunder tribune, garderober, service-/spesialfunksjoner og andre nødvendige krav i henhold til NFFs retningslinjer for infrastruktur.» For øvrig var utviklingsplanen til revisjon i fjor og ble politisk vedtatt i desember 2021. Der var Lystlunden stadion estimert til 30 mill. Nå i januar har kommuneadministrasjonen klart å finne alternative løsninger slik at en klarer å realisere et anlegg for halvparten av kostnaden.

 

Hvordan er fordelingen av idrettsanlegg vært de siste 10 år? Tar en med siste økonomi- og handlingsplan og ser på perioden 2015-2025 er det brukt og avsatt 250 mill til idrettsinvesteringer, hvorav 209 mill (84%) til haller/inneidretten og 42 mill (16%) til uteidretten. Dette alene bør jo tale til fordel at man bør bruke 15 mill til en ny storstue for hortensfotballen. Tar en høyde for spillemidler og mva kompensasjon, så står det en rest på 5 mill som må finansieres da 6 mill allerede er tildelt prosjektet. Så har jeg respekt for de som mener at Horten kommune allerede har for mye lån. Til det vil jeg si at jeg ser dette som et større prosjekt enn et fotballprosjekt. Lystlunden stadion er et byutviklingsprosjekt og en markedsarena gitt alle de som er på besøk der nede hver eneste dag og hvert eneste år. Bare på Kanalcupen som er Norges største endagscup, er det 6000-7000 besøkende.

 

Det er brukt og vil altså brukes 250 mill, og idrettsrådet trekker frem ett prosjekt som de mener bryter med rettferdighetsprinsippet. Lystlunden stadion. Idrettsrådet bruker også eksempler i sin uttalelse som har utspring i fordeling av treningstid, ikke anlegg. Det viser seg at kanskje ikke drill, basket og bueskyttere er blitt prioritert. Det er bygget opp hallkapasitet med Granlyhallen og Lystlunden arena de siste årene, og idrettshall kommer i Åsgårdstrand gjennom bygging av allaktivitetshuset (endelig ønsker jeg å poengtere). Problemet her at Horten kommune ikke har tildelt dem nok tid, i den mest aktuelle og tilpassede hallen. Vi kjenner også på dette og må bruke mye penger på å leie futsaltid på Bakkenteigen. Men det er nå slik at skal noen inn, må noen ut. Likevel har ikke dette relevans for Lystlunden stadion. Vi kan ikke bygge en hall for hver idrett. Når det gjelder Horten roklubbs utfordring, er dette politisk skapt gjennom politiske vedtak om plassering av KNM Narvik og bygging av Indre havneby. Å trekke dette opp imot en realisering av stadion, blir også feil.

 

Vi har tiden frem til kommunestyret 16. februar. La oss samle oss rundt et fotballanlegg som holder i de neste fire tiår. Ørn rykker ikke ned, slik at bygger vi ikke et komplett anlegg i dag, må vi i gang igjen neste år, og da med økte prosjekt- og transaksjonskostnader. Dette binder også opp administrative og tekniske ressurser i Horten kommune. Som Emilie Haavik (LSK kvinner) sa: «For meg er fotballen et fristed hvor man bare er til stede her og nå, og ikke tenker på noe annet. Jeg føler meg privilegert som får lov til å være en del av et lag og noe som er større enn meg selv.»

 

 

Roy Kenneth Skulstad-Hansen

Nestleder FK Ørn Horten

 

Forrige
Forrige

GREI SEIER OVER FLINT

Neste
Neste

NY TRIBUNE?