Håper og tror på vår første tre-poenger

Fra møtet på Notodden i 2016. Skuddet skremte Notodden-muren tydeligvis, om vi skal dømme etter ansiktsuttrykkene. Vi har trua på at det skal gå veien for Ørn lørdag ettermiddag. Foto: Knut G. Bjerva

Ørn gikk på en solid smell borte mot Vard Haugesund sist søndag, og var heldige som slapp unna med tomålstap. Laget har imidlertid vist gode takter på hjemmebane, spesielt i siste kamp mot topplaget Egersund, der Ørn var nærmest tre poeng. Det er derfor med fornyet optimisme Ørn tar imot Notodden i Lystlunden lørdag kl. 16.00.

– Vi har jobbet godt på trening denne uken og er klare for en ny hjemmekamp mot et lag som har prestert bedre enn resultatene skulle tilsi, sier Ørn-trener Kjell André Thu.
– Vi har vært gode på hjemmebane i de to første kampene, selv om vi har vært litt uheldig og litt udyktige, vi har ikke klart i vippe kampene i vår favør. Vi håper og tror at vi skal fortsette det gode spillet vi har hatt i Lystlunden, og ta vår første tre-poenger, sier Kjell André.
– Men det er ikke noe lett oppgave selv om Notodden bare har tatt 1 poeng så langt i år, har de vært med i flere av kampene og hatt litt marginer imot, fortsetter han. – Så de øyner nok muligheten for å slå tilbake og plukke sin første tre-poenger de også. Vi må være klare for en tett og jevn kamp.

Når det gjelder skader og sykdom er vi litt usikre på om Nuno får vært med, han skal testes i morgen. Men resten av gutta skal være klare til kamp, avslutter Kjell André.

Lørdagens motstander
Notodden har hatt en litt nedadgående kurve med sjette og niende plass i 2. divisjon de to siste sesongene: laget rykket ned fra OBOS-ligaen etter 2019-sesongen.
Optimismen er imidlertid alltid til stede på Notodden og før sesongen uttalte trener Magnus Erga at hans plan var Obosligaspill i 2023. Erga har hatt hovedansvaret i Notodden fra 2020 og med sine 25 år er han den yngste treneren i toppfotballen i Norge.

Årets sesong
Notodden har fått en meget tøff start, og står med kun ett poeng etter fire kamper, etter svært gode resultater i treningskampene. Poenget kom i åpningskampen da det blei 2-2 hjemme mot nyoppykka Sotra. Etter det har det blitt 0-3 mot Kvik Halsen, 2-5 mot Odd2 og 1-3 mot Moss.
Sebastian Temte Hansen som kom fra Mjøndalen, spilte 12 kamper for Ørn høsten 2018, har vært på banen i 75 kamper for Notodden siden 2019.

Laget har hentet inn U20-landslagsspilleren Sebastian Pop fra Strømsgodset, Adrian Solberg som har spilt 1. divisjon med Sogndal, Younes Amer fra Bærum og Erik Grandelius fra Degerfors i Sverige.
Enda viktigere er laget har beholdt svenske Melvin Frithzell som blei toppscorer i 2. divisjon i fjor med hele 22 scoringer. Han står uten scoringer så langt, og har bare spilt to av fire kamper.

Innbyrdes oppgjør
Notodden Fotballklubb ble stiftet i 1999 som et samarbeidsprosjekt mellom Snøgg og Heddal. Ørn møtte Snøgg hele 32 ganger, første gang i 1916 da det blei 6-0 i første runde i cupen. Siste gang var i 2. kvalifiserende runde i cupen i 1991 da Ørn vant 3-0 i Lystlunden. Trym Bergman, Eirik Furu og Robin Andreassen scoret Ørns mål.

Kjetil Holta har i mange år vært Notoddens rike onkel, og i følge lokalavisa Telen har
Han brukt 200 millioner på klubben på 17 år fram til 2020. Han er fortsatt med som sponsor, men i noe mindre grad.

Ørn møtte Notodden første gang da laget var nyopprykket til 2. divisjon i 2005. Det endte med 0-2 på Notodden og hele 1-7 i Lystlunden der Marius Ottestad ble målscorer.

Året etter ble det 0-4 på hjemmebane og 2-3 i Telemark der Kristoffer Silberg scora begge Ørns mål.

I 2014 vant Notodden våroppgjøret 2-1, men Ørn scoret to mål. Tobias Helfjord Jacobsen gjorde selvmål allerede etter to minutter, men bare ti minutter seinere utligna Alexander Teklemariam. Kamal Saaliti sørget for 2-1 til hjemmelaget kvarteret før pause, og den stillingen holdt seg til tross for en god andreomgang av Ørn.
I høstoppgjøret i Lystlunden ble resultatet det samme. Etter at Alexander Teklemariam hadde misset aleine med keeper etter snaue fem minutter, ga Martin Brekke bortelaget ledelsen da Ørn ikke fikk klarert en corner. Etter en times spill headet Thomas Knutsen inn utligningen. Tyve minutter før slutt sørget Tor Mattis Kåven for seiersmålet etter et innlegg fra dødlinja.

I 2015 vant Notodden igjen begge kampene. I Lystlunden headet Mateusz Kowalski inn 1-1 etter en times spill, men ti minutter før slutt ble et for løst tilbakespill snappet opp og Ørns keeper kom nær Notodden-spilleren, og straffesparket ble satt kontant i mål. Dermed endte det med tap, i en kamp Ørn burde hatt minst ett poeng i.
I høstoppgjøret vant Notodden igjen 2-1. Etter en skrekkelig førsteomgang der Notodden ledet 1-0 tok Ørn over initiativet, og førte kampen etter pause. Først utlignet Thomas Knutsen før Jonas Johansen ga Ørn ledelsen ti minutter før slutt. Bortelaget utlignet bare et par minutter seinere, og i kampens absolutt siste sekund headet Kamel Saaliti inn seiersmålet etter en unødvendig gitt corner.

Siste møtene
I 2016
, da 2. divisjonsavdelingene blei halvert og Ørn rykka ned, møttes lagene for foreløpig siste gang.
I borteoppgjøret tok Ørn tidlig ledelsen ved Tobias Hem før et selvmål av Arnar Førsund brakte hjemmelaget inn i kampen. Notodden gikk opp i 3-1 før Håvard Hettervik headet inn sitt første Ørnmål, og bare minuttet seinere, scoret Tobias Hem sitt andre med et kjempeskudd. Etter en god Ørnomgang var håpet om poeng absolutt til stede, men snaue fem minutter etter hvilen, tok Notodden igjen ledelsen, og da de etter hvert scoret ytterligere tre mål, endte 7-3 til hjemmelaget.
Høstoppgjøret i Lystlunden endte med nok et tap. «Ørndødaren» Kamil Saaliti satte inn 1-0, men Adnan Hadzic utligna like etter. Martin Holmen sørget for 2-1 til Notodden ved pause, men Niklas Haakenstad sørget for fornyet håp fem minutter før slutt. Det håpet drepte den tidligere Moldeprofilen Magne Hoset da han satte i 4-2 i kampens siste spilleminutt. Arnar Førsund pådro seg sitt siste røde kort i sluttminuttene i denne kampen.

Dette betyr at Ørn aldri har vunnet over Notodden, noe det bør være mulig å rette på lørdag.

Tekst: Svein Roppestad  Foto: Knut G. Bjerva